fbpx Правила за нарушаване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Правила за нарушаване

 
Някой ще каже, че в бизнеса правилата са създадени, за да се нарушават. Но за да знаеш как да ги нарушиш, първо трябва да ги научиш. Ето десет полезни правила, с които да избегнете грубостта:

1. Клюките на работното място са недопустими, защото пречат на доверието и работата във фирмата.
2. Неподходящото облекло - много късо, много тясно, много развлечено, много ярко, е признак на неуважение и към другите, към самия себе си. То е недопустимо, ако е свързано с естеството и качеството на работата. Полезно правило е да следвате правилата във фирмата или примера на прекия си шеф.
3. Пушете на местата, където това е разрешено и не пречите на другите.
4. Не оставяйте дълго телефонната линия "на изчакване". По никаква причина не го правете - времето на всеки е ценно, освен това е неучтиво. Когато сте казали, че ще позвъните, направете го.
5. Когато търсите някого и оставяте съобщение, бъдете сигурен, че освен за какво го търсите, сте казали името и телефонния си номер - никой не би върнал обаждане на анонимно
позвъняване.
6. Не закъснявайте, не карайте другите да ви чакат, и не ги оставяйте с впечатлението, че вашето време е по-ценно и вашата работа е по-важна от тяхната.
7. Когато искате да се срещнете с някого, позвънете преди това. Бъдете подготвен за срещата и се осведомете колко време ще имате на разположение.
8. Когато провеждате среща в офиса, насочете цялото си внимание към темите, които обсъждате, и към участниците в нея. Крайно неучтиво е да водите разговори по телефона, да изпращате електронни писма или SMS. Нали имате секретарка?
9. Не превръщайте бюрото си в козметичен салон - не се разкрасявайте, не сменяйте чорапите си и не си лъскайте обувките.
10. Не взимайте нищо на заем без разрешение. Това се отнася до папки, химикалки, кламери, телефонни номера, отчети, идеи и клиенти!

И още малко...

Как изглежда вашето работно място?
Начинът, по който изглежда бюрото ви или декорацията на офиса ви, говори много за вашата личност. Как да сте сигурни, че имате удобно работно място, с позитивно и професионално излъчване, и в същото време да знаете, че това е и вашето "лично" пространство? Следвайте общия "тон" на организацията, когато трябва да декорирате офиса си. Имайте предвид основната й дейност, образът, който създава, и вашата длъжност. Тези неща са важни, особено ако често правите съвещания и се срещате с клиенти. Ако вашата компания развива сериозен и консервативен бизнес, изберете по-неутрални и консервативни тонове и материали за стените и мебелите. Имайте предвид, че цветовете имат своето излъчване и значение и е най-добре да се консултирате със специалист.
Ако вече сте се съобразили с общите правила, традиции и стратегии на компанията, можете да обърнете внимание и на "личните" детайли. Но бъдете внимателни! Линията между личното и прекалено личното е много тънка, и ако я пресечете, ще оставите впечатление, че стe непрофесионалисти.

За да не прекалите с личния стил на работното място, не поставяйте:
- вместо една ваша снимка цяла галерия или албум с лични снимки;
- възглавнички и ароматни свещи;
- еротичен или друг неподходящ за офиса скрийнсейвър на монитора;
- силни аромати;
- изкуствени цветя и саксии, в които цветята са неподдържани;
- бисквити, сандвичи или друга храна.

"Творческият хаос" на бюрото ви не означава, че имате много работа, а че сте неподреден и непоследователен. Както и да подредите офиса си не забравяйте, че работата, която трябва да вършите е на първо и най-важно място.