fbpx Пред всеки предприемач има поне няколко неизвестни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пред всеки предприемач има поне няколко неизвестни

Представяме Мила Григорова от Start It Smart

Пред всеки предприемач има поне няколко неизвестни

Мила Григорова e завършила висше образование и е правляващ партньор на заведение за здравословно хранене Freshious. Тя е вицепрезидент и съосновател на предприемаческата организация Start It Smart.

Мила, какво е нужно, за да можеш да бъдеш предприемач в днешно време?

- За да бъдеш предприемач в истинския смисъл на думата, са нужни доста неща. Преди всичко добра идея, висока мотивация и много смелост. Трябва да се убедиш, че познаваш добре пазара, че имаш правилния екип, който да реализира проекта ти и много търпение, за да постигнеш целите, които си поставил.

Чувстваш ли се подготвена да стартираш бизнес? Какви страхове имаш?

- Не знам какво е да се чувстваш подготвен. Аз съм стартирала бизнес вече два пъти и не мога да кажа, че съм била подготвена. По-скоро съм била вдъхновена от възможността да превърна мечтите си в реалност, за което не можеш да имаш 100% готовност. На пътя на всеки предприемач винаги стоят поне няколко неизвестни, но именно в това е чарът на стартирането на бизнес - да съумяваш да се справяш с трудностите и въпреки това да не се отказваш. Страх има винаги - от възможни проблеми, от това че нещата невинаги се случват така, както си ги планирал, от провала. Но успехът в бизнеса се дава на онзи, който взема категорични и правилни решения и въпреки всички трудности остава решителен.

  Какво ти трябва, за да станеш мениджър на фирма?

  - За да станеш мениджър на фирма трябва да съумееш да събереш необходимите документи, да регистрираш дружество и да стартираш някаква дейност. За да станеш добър мениджър на фирма трябва да имаш ясна визия къде си и къде искаш да стигнеш, да събереш правилния екип, който да повярва в бизнеса ти и да работи с удоволствие за усъвършенстването му. Трябва да си наясно с всички процеси, да следиш за перфектното изпълнение на всички задачи. Казано с прости думи - да направиш така, че всички компоненти да работят като добре смазана машина.

   Смяташ ли, че България е мащеха на децата си?

   - Смятам, че България предоставя много възможности за развитие на нови и иновативни бизнеси, тъй като пазарът не е усвоен напълно и предлага много ниши за запълване. Разбира се, това е нелека задача. Бюрокрацията и административните трудности спират много хора да стартират бизнес. За мен истинският предприемач търси решения на проблемите си, а не оправдания да не опита. Не съм стартирала бизнес в друга страна, за да знам как се случват нещата по света от първа ръка. За нас, българите, тревата от другата страна на оградата винаги е по-зелена. Аз лично смятам, че има много държави по света, където дори не можеш да си помислиш за собствен бизнес. Дали България е мащеха на децата си? Да кажем, че не е перфектната и грижовна майка, но ние българите друга си нямаме. Така че би било хубаво да не забравяме този факт и да работим здраво за превръщането и в едно по-добро място за живот и стартиране на бизнес.

    Какво би казал на твоите връстници, които искат да напуснат страната?

    - Живеем в демократична страна, в която всеки решава за себе си коя алтернатива да приеме. С оставането си в България не мога да твърдя, че съм направила перфектния избор, но поне е бил желаният. Мисията ми е да подредя по такъв начин бизнеса и живота си, за да мога да покажа на други млади хора, че успехът в България е възможен. Останалото зависи от тях.

    Как се виждаш в ролята на „Вълкът от Уолстрийд“?

    - Не се виждам. По-скоро имам желание да се занимавам със социално насочени бизнеси, които да оказват влияние на обществото като цяло и да вдъхновяват все повече млади хора да стартират собствен бизнес.

     

    Facebook коментари