Предизвикателството Cape-to-Cape

Рекордьорът с автомобили Volkswagen Райнер Цитлов дойде в България, за да разкаже за поставения световен рекорд от експедицията Cape-to-Cape и представи автомобила, с който е постигнал последния си успех - Volkswagen Touareg V6 TDI.

Екипът Challenge4 премина през изпитанието Cape-to-Cape за по-малко от 22 дни. Райнер Цитлов, Мариус Биела и Матиас Прилвитц покориха точно 17 752 километра за 21 дни и 16 часа.

Пътешествието стартира на 21 септември от най-северната точка на Европа – Нордкап, Норвегия и завърши в най-южната част на Африка – Иглен нос. Приключението бе изключителен тест за издръжливост при шофиране, тъй като тримата авантюристи не са спирали за почивка и сън в хотел. На всеки пет часа шофьорите са се сменяли зад волана, за да могат да получат достатъчно време за сън. Прекарвали са не повече от 30 минути на всяка граница, както и са имали малки почивки за зареждане на автомобила с гориво.

„Отне ни 18 месеца подготовка, за да можем да изминем максимално бързо планираните километри за световен рекорд. Минахме общо 3 пъти през този маршрут, за да опознаем територията, както и да сме подготвени за по-бързо преминаване през границите. Най-важното за нас беше да сме амбицирани и да имаме нужната концентрация, защото след 4 нощи прекарани в колата, на 5-тата вечер вече е много трудно.“, коментира ръководителят на екип Challenge4 Райнер Цитлов.

По време на пътуването екипът премина през 19 държави на 3 континента: Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, Турция, където пристигна на 24 септември. След Турция отборът продължи през Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Зимбабве и накрая Южна Африка.

„През територията на България минахме за около 5 часа. Надявам се, че съвсем скоро ще имате магистрала от Сърбия до Турция. За мен беше истинска гордост да видя, че след изминати 3000 км, все още бях в Европа. Самото преминаване през сръбската граница и влизането в България беше добро преживяване. След България влязохме в Турция, откъде се качихме на самолет до Египет. Ние бяхме първите германци, кацнали в Африка със самолет, натоварен с автомобил.“, каза още световният рекордьор Райнер Цитлов.

Приключението включваше предизвикателните пътища на Судан и Етиопия, неравните условия в африканските планини, кал, наводнения, оф роуд терени, както и прословутата вулканична скална повърхност в северната част на Кения. Климатичните условия по време на пътешествието са варирали от минусови температури в Норвегия до горещите 48 градуса в Судан.

Изненадващ инцидент в Танзания предизвика забавяне в изпълнението на предизвикателството. След сблъсък на колата с друг автомобил са извършени ремонтни дейности, които забавят екипа с 13 дни. Ако инцидентът не се бе случил, пътешествието бе планирано да завърши за рекордните 8 дни и 10 часа.

„Инцидентът се случи, когато на един десен завой се изнесохме повече, а колата срещу нас също не беше в своето платно. Ние натиснахме спирачка и се опитахме да избегнем удара, но отсрещният автомобил не успя. За късмет щетите бяха само материални и нямаше жертви и пострадали.“, каза още Райнер Цитлов. 

Facebook comments