Мениджърите споделят, част XXXI

Представяме Борис Колев, сериен прeдприемач (ВИДЕО)

Борис Колев е от онези енергични млади хора, които непрестанно търсят нови идеи и реализация за бизнеса си и медиите най-често го наричат сериен предприемач. А преди месец влезе в списъка на шестимата най-добри социално значими предприемачи в Европа.

Стартира първата си компания, когато е едва на 18 години. "Естествено, тя беше неуспешна. А след това реализирах още няколко проекта, някои от които приключваха с много лошо "падане" не само финансово, но и имиджово. Обаче се изправях пак, пробвах отново със следваща компания, с по-различна идея и в един момент нещата се получаваха. Затова вярвам в упоритостта и способността да не се отказваш никога. Имало е случаи, в които съм казвал: „Край, писна ми. Отивам на Терминал 2!” Но това, което ме е държало винаги изправен, е визията, смисълът. Знам, че това, което правя, след 20 години ще може да промени цял един сектор в живота ни и това е мисия, която те крепи, когато работиш. Не познавам някои успешен бизнесмен, който да работи само за парите, няма как да се получи това. Финансовата мотивация е супер, но тя води до краткосрочни ползи. Няма дългосрочни резултати, ако го правиш само за пари."

Борис си спомня с усмивка първата си компания, която била създадена, за да се занимава с ПР и реклама. "Бяхме 18-годишни хлапета и бяхме решили, че някой ще си повери бранда на нас. (Смее се) Обаче без диплома още повече без опит няма как да правиш рекламна услуга. Естествено - след малко повече от година мъчения се изпокарахме в екипа и приключихме. Поне нямахме финансови загуби, освен развалени приятелства. От този мой опит обаче се появиха няколко много интересни насоки. Едната е технологичната, тъй като бяхме млади и всички ни питаха за Интернет услуги. След това дойдоха иновациите. Когато си млад и неопитен никой няма да ти повери сериозни отговорности. Но когато става дума за иновация, за нещо ново - хората са способни да ти се доверят. Така, когато се разделихме, аз реших да създам нова компания, която предлага малко по-различни продукти. Тогава започнахме да предлагаме маркетингови иновации. Създадохме  Blue tooth рекламата – през  него получаваш различни реклами - талон за отстъпка или пък да гледаш мач в реално време. Малко по-късно обаче Apple отрязаха  Blue tooth и този бизнес се провали. Но пък ние имахме голям успех в България и успяхме да подпишем договор с клиент като "Нокия" например. А бяхме още на 19 години.

По-късно създадохме и още една компания, която се занимаваше с това да доставяме рекламата чрез аромати. Оказа се, че обонянието е едно от най-силните сетива и то въздейства изключително силно на мозъка и подсъзнанието. В развитите страни го ползват за всички аспекти на рекламата. Затова ние създадохме бизнес с аромати. Имахме интересни клиенти, ароматизирахме салоните на Фолксваген - с аромат на прясно окосена трева. Това създава много приятно усещане - при момчетата на голф игрище, при момичетата на парк... Но това е премиум услуга за българския пазар и хората предпочитат да си купуват за евтин ароматизатор. Този бизнес издържа около 4 години, преди да го затворим, но пък сега сме една от добре развиващите се уеб компании у нас - реализирали сме над 700 сайта за различни клиенти без дори да имаме реклама.

Клиентите идват един след друг, просто защото някой ни е препоръчал. От тази компания пък отделихме още една, която се занимава с мобилни приложения за смарт телефони. Преди 5 години тя беше първата и единствена, която се фокусира изцяло върху това. В момента не сме най-големите, но от българските компании се развиваме доста добре. Имаме пазари в Португалия и в САЩ - Ню Йорк, Сан Франциско, Юта. Опитваме се да работим на международните пазари, тъй като у нас няма клиенти за този вид услуга. Много рядко идва някой, който да може да си позволи наистина добра услуга, в която има целият спектър от възможности. У нас често нещата опират до цена.", споделя Борис Колев. 

Кои са неговите правила за успех в бизнеса?

Освен с разработване на нови технологии, Борис и екипът му работят и по много проекти със социална насоченост. Те създават работеща платформа за кръводаряване, подпомагат културни прояви, развиват иновации в областта на образованието. Това са и проектите, за които Борис разказва с хъс и усмивка, защото споделя, че когато той и екипът му правят нещо за обществото, усещането е страхотно.