fbpx Представяме Доньо Марков, управляващ директор на eSky.bg (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 23

Представяме Доньо Марков, управляващ директор на eSky.bg (ВИДЕО)

Доньо Марков си спомня старта на бизнеса преди 10 години и реалността, която е била тогава и е толкова различна със сегашната. "По това време в България просто имаше свободна ниша. Никой на пазара не предлагаше лесен, бърз и удобен начин за организиране на пътувания. Всичко беше свързано с ходенето до офиси, понякога в гаражи, беседваше се с госпожи и господа, които ни предлагаха как да комбинираме "Bulgaria Air" с United Airlines, за да стигнем до Ню Йорк, например, и пътуването със самолет си беше предизвикателство.

По това време аз вече работех в такава компания, която предлагаше резервационна система за туристическите агенции в Европа и бях научил, че в по-голямата част от света, този бизнес върви с много по-бързи темпове на развитие. Основен фактор беше наличието на нискотарифни превозвачи, които създават условия за бизнес на компании като моята. А преди години в България нямаше такива - появяваха се спорадични опити, но нищо стабилно и сериозно на пазара не се случи. Имаше и буквално измамници, които унищожиха доверието в нискотарифното пътуване. Няколко години след това се появиха и първите low cost превозвачи и точно тогава аз вече знаех, че е време да стартирам бизнеса.
Продуктите и гамата от услуги, които предлагаме на пазара, са наистина много и затова  имаме нужда от много знания и умения, за да развиваме бизнеса. Маркетирането и технологиите са водещи, но има и още нещо, без което не можем - правилните хора в екипа" - казва Доньо Марков.

"Всяко едно пътуване е мечтано и затова смятам, че професията ми е да продавам мечти и да помагам на хората да пътуват повече. Оказва се, че около 30% от тях го правят само заради емоцията да видят нещо ново и различно, а 17% просто искат да избягат от реалността - да стигнат до място, което да изследват и опознаят. И напълно споделям старата максима, че това е единственият разход, който правите, а след това ставате по-богати”- казва с усмивка Доньо.

Неговите правила в бизнеса:

На първо място - желанието за работа. Доньо Марков е от мениджърите, които много държат на това качество. "И до ден-днешен първото нещо, което се опитвам да проверя в интервютата, които провеждам за екипа ми, е има ли срещу мен човек, който има ЖЕЛАНИЕ да работи. Ако се разпознаем като партньори, ако си паснем, не ме интересува какво точно е учил. Ние обучаваме хората и можем да дадем знания, но ако липсва желание за работа - няма шанс за успех."

„На следващо място като залог за успех бих поставил подготовката. Когато стартирах своя бизнес, вече имах знанията и подготовката да осъществя плановете си. Много е важно да знаеш какво те очаква. Какви стъпки трябва да извървиш, какви резултати гониш и най- важното как ще ги постигнеш. Дали към днешна дата нашето ноу-хау и маркетингов подход са успешни? Ще се изразя така: В моя сектор - няма друг такъв в България“.

„Едно от важните правила в бизнеса е - ограждайте се с правилните хора. Това е поне 35% от формулата на успеха. Още в първите дни, след като постъпи при нас нов служител, ние започваме да работим с него, за да получи нужните знания и умения за работата. Развиваме хората си и държим на коучинга ежедневно. Предлагаме кариерно развитие, а това е важно. Вярно е, че за да намериш мотивиран за работа млад човек в България е много важно да плащаш добре, казано елегантно, балансирано, но все пак развитието е много важно. Смятам, че това, което мотивира младите да започнат работа в дадена организация са развитието и пътят, който могат да извървят. Имали сме и хора, алчни за високи заплати, които напускат, но след като животът ги е поочукал се връщат, започват да работят сериозно, а след това успяват да си намерят и работа на сериозни международни позиции.
А след като създадете екипа си, имате желанието, знаете как да правите бизнес и сте планирали правилно стъпките - намерете подходящия момент да стартирате и направете разчет на ресурсите, с които разполагате. С развитието на бизнеса ще имате нужда от такива, които да "задвижат" мотора на успеха. И трябва да знаете как и откъде да ги намерите“. 

 

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.