fbpx Представяме Доньо Марков, управляващ директор на eSky.bg (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Доньо Марков, управляващ директор на eSky.bg (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, сезон 5, част 23

Представяме Доньо Марков, управляващ директор на eSky.bg (ВИДЕО)

Доньо Марков си спомня старта на бизнеса преди 10 години и реалността, която е била тогава и е толкова различна със сегашната. "По това време в България просто имаше свободна ниша. Никой на пазара не предлагаше лесен, бърз и удобен начин за организиране на пътувания. Всичко беше свързано с ходенето до офиси, понякога в гаражи, беседваше се с госпожи и господа, които ни предлагаха как да комбинираме "Bulgaria Air" с United Airlines, за да стигнем до Ню Йорк, например, и пътуването със самолет си беше предизвикателство.

По това време аз вече работех в такава компания, която предлагаше резервационна система за туристическите агенции в Европа и бях научил, че в по-голямата част от света, този бизнес върви с много по-бързи темпове на развитие. Основен фактор беше наличието на нискотарифни превозвачи, които създават условия за бизнес на компании като моята. А преди години в България нямаше такива - появяваха се спорадични опити, но нищо стабилно и сериозно на пазара не се случи. Имаше и буквално измамници, които унищожиха доверието в нискотарифното пътуване. Няколко години след това се появиха и първите low cost превозвачи и точно тогава аз вече знаех, че е време да стартирам бизнеса.
Продуктите и гамата от услуги, които предлагаме на пазара, са наистина много и затова  имаме нужда от много знания и умения, за да развиваме бизнеса. Маркетирането и технологиите са водещи, но има и още нещо, без което не можем - правилните хора в екипа" - казва Доньо Марков.

"Всяко едно пътуване е мечтано и затова смятам, че професията ми е да продавам мечти и да помагам на хората да пътуват повече. Оказва се, че около 30% от тях го правят само заради емоцията да видят нещо ново и различно, а 17% просто искат да избягат от реалността - да стигнат до място, което да изследват и опознаят. И напълно споделям старата максима, че това е единственият разход, който правите, а след това ставате по-богати”- казва с усмивка Доньо.

Неговите правила в бизнеса:

На първо място - желанието за работа. Доньо Марков е от мениджърите, които много държат на това качество. "И до ден-днешен първото нещо, което се опитвам да проверя в интервютата, които провеждам за екипа ми, е има ли срещу мен човек, който има ЖЕЛАНИЕ да работи. Ако се разпознаем като партньори, ако си паснем, не ме интересува какво точно е учил. Ние обучаваме хората и можем да дадем знания, но ако липсва желание за работа - няма шанс за успех."

„На следващо място като залог за успех бих поставил подготовката. Когато стартирах своя бизнес, вече имах знанията и подготовката да осъществя плановете си. Много е важно да знаеш какво те очаква. Какви стъпки трябва да извървиш, какви резултати гониш и най- важното как ще ги постигнеш. Дали към днешна дата нашето ноу-хау и маркетингов подход са успешни? Ще се изразя така: В моя сектор - няма друг такъв в България“.

„Едно от важните правила в бизнеса е - ограждайте се с правилните хора. Това е поне 35% от формулата на успеха. Още в първите дни, след като постъпи при нас нов служител, ние започваме да работим с него, за да получи нужните знания и умения за работата. Развиваме хората си и държим на коучинга ежедневно. Предлагаме кариерно развитие, а това е важно. Вярно е, че за да намериш мотивиран за работа млад човек в България е много важно да плащаш добре, казано елегантно, балансирано, но все пак развитието е много важно. Смятам, че това, което мотивира младите да започнат работа в дадена организация са развитието и пътят, който могат да извървят. Имали сме и хора, алчни за високи заплати, които напускат, но след като животът ги е поочукал се връщат, започват да работят сериозно, а след това успяват да си намерят и работа на сериозни международни позиции.
А след като създадете екипа си, имате желанието, знаете как да правите бизнес и сте планирали правилно стъпките - намерете подходящия момент да стартирате и направете разчет на ресурсите, с които разполагате. С развитието на бизнеса ще имате нужда от такива, които да "задвижат" мотора на успеха. И трябва да знаете как и откъде да ги намерите“. 

 

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.