fbpx Представяме Евгений Кърпачев, създател и управител на "Перси" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХIV

Представяме Евгений Кърпачев, създател и управител на "Перси" (ВИДЕО)

Евгений Кърпачев е създател и управител на компанията българската фирма "Перси" ООД. Той притежава 55 % от акциите на компанията, която стартира своята дейност още през 1990 г. и работи главно върху доставката на цялостни решения за бизнеса, а по-голяма част от клиентите са българи. Компанията обаче продава и в чужбина и то не на кого да е - от няколко години "Перси" работи с Европейската организация за ядрени изследвания CERN. Гордее се, че заедно с екипа му успяват да реализират своите продукти и на пазарите във Франция, Германия, ЮАР и Кения. Как обаче се случва така, че една българска компания с 20 човека персонал печели вече няколко конкурса за поръчки към CERN? Това ни разказва съвсем скромно Евгений Кърпачев в проекта "Мениджърите споделят":

"Това е резултат от една дълга борба – минаха 5-6 години докато успеем. Отначало нямахме успех, както и достатъчен опит. После нещата се развиха в положителна посока. Три години поред нашата компания беше рамков доставчик. Това означава, че каквито нужди да имаше CERN за годината, те ги заявяваха на нас, а ние доставяхме уговорената техника. Тази година успяхме за пръв път да спечелим и тяхна обществена поръчка за определена услуга.", допълва разказа си Евгений Кърпачев.
Всъщност истината е, че „Перси” е преборила сериозна конкуренция от над 20 държави, но CERN избират българската компания!

Правилата на Евгений Кърпачев за успешен бизнес

Никога не съм имал точна дефиниция на правилата, които спазвам в моя бизнес. Ако трябва да съм честен, се размислих върху тях специално заради вашия проект и мога да споделя, че тъй като съм от по-старото поколение, това неминуемо оставя отпечатък върху начина, по който работя.

Не правим бизнес като Бил Гейтс със скоростта на светлината - при нас всичко се получава плавно и след внимателно обмисляне. Не работим и като Стив Джобс - не можем да се похвалим с гениални хрумвания и бързи реализации. Не се водим от принципа "Всички яйца в една кошница" и е факт, че не спазваме общовалидните политики в бизнеса.
Затова аз не говоря за правила, а по-скоро за пет константи, които трябва да се спазват в бизнеса. На първо място, това е професионализъм. На второ - фокус. Следва лоялност, екип и административен капацитет. Важно е ръководството на компания да е достатъчно компетентно, че да движи работния процес успешно.

Най-важно е да се развиваме и да държим фокуса на дейността. Не смятам, че човек може да е добър в нещо, ако се занимава повече с две неща. Лоялността и почтеността към банките, към клиентите, партньорите е от най-важните константи.
Истината е, че лоялността не води до бързи печалби, но рано или късно започва да се отплаща.

Що се отнася до екипа, всички знаем, че напоследък няма кадри, но е вярно, че и екипът не идва наготово. Просто хората трябва да се обучават и да им се подава ръка. А който върви напред, трябва да му се дава възможност да се развива. Всеки мениджър трябва да „чува” какво говорят хората в екипа. Няма нищо страшно някой от екипа да е по-умен от нас. Колкото са по-умни служителите, толкова по-добре. Годините зад гърба на мениджъра и опита му никой не може да ги отнеме. А колкото по-голям капацитет има в екипа - толкова по-добре.