fbpx Представяме: Габриела Бошнакова, ПР&Маркетинг мениджър в КИА Моторс България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме: Габриела Бошнакова, ПР&Маркетинг мениджър в КИА Моторс България

Познавам Габриела от ... много години вече. През всичките тях е имало много поводи да работим заедно покрай автомобилите, а и много такива просто да изпием приятелски чаша охладено розе. Габи е творческа личност и в същото време реже категорично – „това ще стане, това няма да стане!“. Но пък като „захапе“ дадена идея, няма няма! Разчиташ на нея на 100%.

Въпреки, че е има бакалавърска и магистърска степен по Индустриално инженерство, Английски факултет - ТУ София, истинското и „аз“ я отвежда в друга сфера и вече 12 години е ПР и маркетинг мениджър на КИА Моторс България. Притежва квалификации по Бизнес комуникации, Икономика и Маркетинг от London Guildhall University. Притежава сертификат по Бизнес науки от University of Westminster в Лондон.

В едно откровено и емоционално интервю, тя разкрива себе си.

Габи, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Завърших Индустриално инженерство, Английски факултет в Технически Университет София. Започнах работа по специалността в българска компания, производител на поточни линии за бутилиране на всякакви напитки. Беше интересно, защото практикувах точно това, което знаех само на теория. За съжаление обаче след една година практика установи, че нямам възможност за личностно развитие, както и за градация в йерархията на фирмата. Случайно разбрах за открита ПР позиция в КИА Моторс България, която беше стартирала дейността си в страната преди 6 месеца. Приех го като предизвикателство и реших че ще се пробвам, независимо от факта, че нито имах подходящото образование, нито опит в сферата на връзките с обществеността (към онзи момент тази специалност беше сравнително нова за България). На интервюто с двамата изпълнителни директори бях безкрайно откровена като дори им споделих, че единствената ми петица в дипломата за средно образование е по български език и литература :-) Не знам дали повярваха в мен, решиха да експериментират или просто симпатията ни беше взаимна, но само след седмица започнах работа в КМБ. 12 години след този момент вярвам, че направих правилния избор!

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Една от причините за дългогодишния ми опит в компанията е, че се развивам с марката. В световен мащаб КИА бележи ръст всяка поредна година. Според ‘Докладът за качество’, публикуван от АутоБилд в края на 2015г., който оценява удовлетвореността на клиентите, надеждността и дългосрочното качество на автомобилните марки, КИА Моторс за първи път оглавява класацията. Това е огромно постижение за марката, а като част от екипа на КМБ изпитвам удовлетворение от успеха й на българския пазар. Всички тези години са били вълнуващи за мен. Всяка поредна кампания е била предизвикателство. Да съставиш правилното послание, да докоснеш аудиторията с подходящия слоган, да избереш правилната насока за лансирането на всеки нов модел, да планираш всяка маркетингова активност. Участвам активно в творческия процес и изготвям маркетинговия бюджет. Най-висока удовлетвореност и душевен комфорт изпитвам когато кампанията е 90% успешна, разпознаваема, запомняща се и разбира се, ефективна с пряко отражение върху продажбите. Ако посланието ми е повлияло върху аудиторията, която целим, се чувствам удовлетворена. Всяка успешна кампания я приемам като лична победа!

Според теб къде е тънката разлика между PR и реклама?

- Основната роля на PR-а е да създава и поддържа взаимното разбирателство между дадена организация и нейната публика, а рекламата насочва купувача към мястото на продажбата. PR-ът е изключително важна дейност за бизнеса и основен инструмент за неговия успех. Рекламата, обаче, е много важна част от маркетинговия микс. Ако нейният криейтив е достатъчно въздействащ, интелигентно обмислен и правилно планиран, инвестицията няма как да не бъде оправдана. Просто PR-ът и рекламата са едно семейство, но не се делят по-равно, а по-братски - по-големият 'изяжда' повече :-)

Има ли безплатен ПР?

- Всички ние работим с определен кръг от медийни представители. От тях зависи дали новината е достатъчно интересна за да бъде публикувана в съответното издание. От нас зависи обаче, какви отношения сме изградили с журналистите. Ако има подкрепа и взаимопомощ, винаги можем да разчитаме един на друг. Ако 'нишката' се скъса, е много трудно да бъде възстановена. Така е и в личните отношения – на каквото си постелеш, на това ще легнеш.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Кои хора?! Едни са възпитани, други образовани и възпитани, трети отгледани в интелигентна среда. С останалите не общувам :-) Ако все пак ми се наложи - просто се усмихвам и отминавам:)

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Направо ми е трудно да отговоря на този въпрос... Аз живея с работата си и се вълнувам от всичко, което се случва или не се случва с марката. Много често вечер съм творчески настроена - пиша послания, мисля стратегии... Споделям розе с приятели :-) Чета и гледам много филми (телевизия рядко). Искам да се занимавам с изкуство. Привлича ме арт сферата. Посещавам изложби и редовно ходя на театър. Обожавам модата! С желание бих се записала на курс по графичен дизайн. Но най-голямата ми мечта е да си направя бутиково шато за вино. Визуализирам го непрекъснато – от архитектурата на сградата до етикета на бутилките. Със сигурност няма да имам проблем с налагането на бранда и маркетирането на продукта. Даже знам откъде ще закупя и необходимите за производство машини 

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- След дългогодишно лутане по фитнес зали, танци, тичане в парка и всякакви физически упражнения, които практикувах в рамките на максимум 6 месеца, най-накрая открих своето АЗ, а именно йогата. Живеем в свят на крайни срокове и неотложни ангажименти, социално-медийна лудница и постоянен стрес. Докато практикуваш йога подаряваш на себе си достатъчно време да не правиш нищо друго, освен да дишаш. Твоите ум, тяло и дух работят на толкова дълбоко и интензивно ниво, че напускаш залата с чист ум, лекота в тялото и изпълнено с любов сърце. Чувствам се освободена, заредена и готова за предизвикателствата на утрешния ден!

Какво би учила още?

- Интериорен дизайн. Направих няколко драстична промени вкъщи и се радвам на одобрението на близките ми :-) Подготвям и още проекти, дано имат удовлетворителен завършек. Креативна личност съм и всичко в тази сфера стимулира умът ми. От няколко години се каня да уча испански - красотата на езика ме завладява, а архитектурата, кухнята и испанската музика, която обожавам, могат само да ме мотивират най-накрая да започна обучението си.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- Ставам в 7ч., не чета и не гледам сутрешни ТВ блокове, натоварват ме. Това не са новини, това е черна хроника! Потискат ме и не действат добре на позитивното ми отношение към новия ден. Оставам със себе си, мислите ми и чаша ароматно кафе. Съсредоточавам се върху новия ден, нахвърлям задачите, концентрирам се. После започва лудницата.....Ако не съм си подредила правилно деня, хаосът е за моя сметка.