fbpx Представяме Геновева Христова – съдружник в "Лигна груп" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 20

Представяме Геновева Христова – съдружник в "Лигна груп" (ВИДЕО)

Геновева Христова е управляващ собственик на „Лигна груп“. Реално за нейната компания работят около 2 500 души, има офиси в България и Великобритания, и всячески се опитва да развенчае митът, че българите не могат да работят заедно. Е, определено Геновева има доказателство за това, че може.
„Аз вярвам в това, което е написано на нашия парламент – Съединението прави силата. Така се е създала нашата държава - благодарение на това, че сме били заедно, защото сме по-силни и това е нещо, в което вярвам. Именно на това се крепи и нашия бизнес.“, казва Геновева.
Тя намерила своя бизнес партньор случайно – запознах се с Анелия един ден в залата по аеробика. Сега сме заедно в едно начинание, което безспорно изисква спортен нюх.

Как обаче се ражда бизнесът? Това е една история за късмет и много труд, признава Геновева. Всичко започва в Германия, във времето, когато тя като член на мебелната асоциация започва да помага на производителите на мебели у нас да посещават изложения в чужбина. „Беше нужен човек, който знае езици и може да се оправя на терен. Спяхме в обикновен хотел, но на изгодна цена, пътувахме с автобуси, изобщо бяха трудни времена.

Един ден пристигаме в Кьолн, платили сме всичко предварително, но се оказва, че хотелът е запълнен. Прехвърлиха ни в друг, доста по-лош и по-студен. Тогава реших, че няма да се примиря с тази ситуация и написах сериозен мейл на управата, описвайки внимателно ситуацията. Не очаквахме нищо, просто вложихме малко спортна злоба и решихме, че трябва да кажем какво се е случило. След месец получихме ваучери за безплатно настаняване, оказа се че заради нашето писмо са уволнили мениджъра, открили са финансови злоупотреби в хотела и вече има нов мениджър.

Когато на следващата година отседнахме отново в хотела, той ми каза: „Защо не ми помогнете с мебели за един кът във фоайето?”. Не след дълго се явихме на търг, а аз събрах колегите от мебелната асоциация и им казах: „Нека видим кой какво може да произведе?. Събрахме няколко фирми, които са тесни специалисти в дадена област – например производство на легла, гардероби, фотьойли. Работата на моята компания беше логистиката и проджект мениджмънта с аутсорснато производство. Реално онзи мениджър ни вкара в хотелската верига B&B, на която сега сме основни доставчици.

Към момента работя с 28 компании, които произвеждат мебели. Но истината е, че пробихме благодарение на онова писмо, което пратихме навремето до управата на хотела. Какъв е изводът ли? Трябва да си гониш правата до край, защото ако не беше онова писмо, не знам къде щях да бъда днес. 
Истината е, че когато германците ме гледаха доста подозрително и си мислеха: „Какво е това момиче от България, което ще ни достави мебели, единствено спортните ми качества помогнаха да успея - ентусиазъм, енергия, хъс. И не на последно място – успях да извоювам шансът да видят български мостри и да ги харесат.

След това подписахме договор за 6 цифрена сума, а аз толкова пари не съм си представяла дори в съня си. Няма да забравя този момент, защото помня много добре как едвам събрахме 5 хил. лв. капитал, за да направим фирма”.

Генова споделя, че ентусиазмът в началото на създаването на компанията й е бил наистина голям. „Ако сега трябваше да стартирам, не знам как щеше да стане.“, спомня си с усмивка първите месеци Геновева. Днес бизнесът й е повече от успешен, а някои от най-луксозните хотели в света са обзаведени с български мебели. И, да – сега тя е щастлива, че е успяла да покаже на всички, че в България могат да се правят качествени, стойностни и красиви неща.

Сред хотелите у нас, който Геновева е мебелирала, са „Дюн“ и „Шератон“. Ако обаче си запазите стая в „Мариот“ в северен Лондон, ще спите на българско легло. В момента Геновева мебелира нов петзвезден хотел в столицата на Великобритания и продължава напред с големите проекти, които прави със страст и желание.

„За мен е важно да накарам всички, с които работим, да гледат в една посока, независимо, че са конкуренти. Представете си 28 български производители, които да работят заедно. Ние искаме бизнесът да дойде в България, не в Чехия или Турция, защото можем да произвеждаме мебели с отлично качество“, казва с гордост Геновева.

 

Материалът е направен въз основа на проведена мениджърска среща. Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се провеждат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.

 

снимки и видео: Хайлайф