fbpx Представяме: Ивайло Георгиев,изп. директор и съосновател на Viasat Technology (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме: Ивайло Георгиев,изп. директор и съосновател на Viasat Technology (ВИДЕО)

Мениджърите споделят – сезон 4, част XIX

Представяме: Ивайло Георгиев,изп. директор и съосновател на Viasat Technology (ВИДЕО)

Ивайло Георгиев е главен изпълнителен директор на Viasat Technology с повече от 20 годишен опит в ИТ индустрията. До скоро компанията оперира в България под името EuroGPS и е лидер в телематичния бизнес, като има над 50% пазарен дял. От няколко месеца вече е част от най-голямата компания в сферата на телематиката в Европа – Viasat Group и в момента e в процес на ребрандиране.

За себе си Георгиев се шегува, че е инженер, а както казвал един негов преподавател - "Не се притеснявай моето момче, от инженер става всичко". Разбира се, казва го с усмивка и споделя, че никога не го е било страх да взима решения и да се учи.

Ако говорим за управленска визия, той признава, че с неговия партньор винаги са поставяли умереността на първо място."Държим на екипа, който стои зад нас. Той дава възможност на всичко, което правим да се случи и е изключително важен елемент. Ценим служителите си изключително много и мисля, че това трябва да е така за всеки мениджър.", казва Георгиев. Наскоро чул един израз, който много харесва и смята за изключително верен -  “Успехът се взима под наем”.

"Имам чувството, че винаги сме го знаели в нашия бизнес, но просто не сме успели да го вербализираме. Една компания или група управленци не могат да притежават успеха. Просто не можеш да бъдеш собственик на успеха. За да го имаш, му дължиш нещо всеки ден. Има определени отговорности, които трябва да изпълняваш постоянно, за да можеш да си успешен.", казва Ивайло Георгиев.

В бизнеса разчита много на усета си и смята, че никога не го е подвеждал. И не смята, че най-важното нещо са правилата."Даже и 1000 правила да се напишат за бизнеса, ако човек няма правилното отношение, много трудно се разчита смисъла на тези правила. Смятам, че за развитието на един бизнес, освен качествата, които притежаваш, трябва да имаш и доза късмет. Съдбата винаги има пръст в успеха. Естествено, както е казал Толстой – да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Не можеш да контролираш всичко."

От опита си до сега Георгиев има много истории и казуси, но е категоричен, че както гласи една китайска поговорка: "Никога не можеш да знаеш, когато губиш, какво печелиш".

Все пак си спомня: „През далечната 2001 г. имахме офис в една от кулите на световния търговски център в Ню Йорк. Знаете какво се случи с тях и офисът ни буквално падна. Това беше много критичен момент за компанията ни, защото имахме консултантски бизнес в Америка, занимавахме се със софтуер... и в един момент офисът потъна. Бяхме поставени в ситуация, в която трябваше да избираме какво да правим. Щетите бяха сериозни. Икономиката в САЩ също не беше в разцвет. Тогава насочихме поглед към България. Тук нещата започваха да се подобряват и решихме да вложим усилията към дейността ни в Европа. 

Искам да вярвам, че това решение тогава е било правилно и факта, че сме най-големият доставчик на GPS услуги в България и в региона сега, е бизнесът, който е трябвало да развием. Сега заедно с "Виасат груп"  имаме много сериозно разширяване на пазара, защото портфолиото, което сме създали през последните 15 години се оказа, че е на световно ниво. А пък най-големите компании в България са наши клиенти - като EVN например".

С визия за бъдещето и изключителен опит, Георгиев признава, че е забранил на колегите си да му казват, че нещо е невъзможно и не може да бъде направено. "Звучи грубо, но винаги върши работа", категоричен е той. "Невъзможно? Това не може да е първата реакция. Приемам тази реплика, след като са взети всички възможни мерки и са опитани всички възможни начини", казва още Георгиев.


 

Facebook коментари