fbpx Представяме Любомир Лозанов – CEO Амета Холдинг ("Лудогорско пиле") (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 17

Представяме Любомир Лозанов – CEO Амета Холдинг ("Лудогорско пиле") (ВИДЕО)

Любомир Лозаров е един от мениджърите в България, който наистина знае как да продава и по-важното – знае как да предаде мотивацията и ноу-хау-то в сферата на продажбите на екипа, с който работи. Спомня си първите години в бизнеса с усмивка. „Бях на 25 години, работех за един инвестиционен фонд, който тогава беше собственик на „Амета“ - производител на пилешко месо.
Бяха страхотни години – живеех в центъра на София, фондът беше на 5 минути пеша, бях един от най-младите в екипа, имах финансово образование и никога не бях ходил в Разград, където се намираше бизнеса. Като на всеки млад специалист по инвестиции, колегите ми ме насочиха към реструктурирания, преподреждания и рефинансирания на проекти.

Всичко беше страхотно, докато един ден не ми казаха: „Защо не отидеш да видиш какво се случва с финансите на тези пилета?“ Това бяха 6 компании под една обща шапка, не бяха консолидирани, оказа се и че има доста проблеми.
Наложи се в средата на 2000 г. да се разделим с мениджмънта. По едни или други причини – в един момент се оказа, че всички оперативни звена познават мен, като представител на собственика. Започнаха да ми звънят за всякакви неща – оперативни и финансови въпроси, къде, какъв проблем има, какво да се прави и т.н. В един момент моите ръководители осъзнаха, че вземането на решения в  компанията се е изместило при мен. Тогава ми казаха „Отиди за 3 месеца в предприятието да закрепиш нещата, ние ще си намерим после човек да го оглави”.
Това се случи през 2001 г…и продължава и днес.

Вярно е, че бях видял проблемите на предишния мениджмънт, бях видял техните грешки и се бях поучил от тях. Но цялата дейност се оказа, че е една съвсем нова сфера за мен. Наложи се да направя много промени. С колегите ми се учехме в движение. Но това, с което си гордея е, че откакто се захванахме през 2001 г. с бизнеса, не е имало година, в която да сме изгубили пари.

И не на последно място – винаги сме в услуга на клиентите си, но  ние сме компания, която силно е ориентирана към резултатите. Моят „уау“ момент е когато отворя месечните финансови отчети“, казва Любомир Лозанов, който споделя, че компанията му винаги е държала много на прецизността в това, да бъде финансово стабилна и печеливша.

И както във всяка истoрия, в която е забъркан един мениджър, който наистина работи с голямо желание и страст . Любомир и екипът му осъзнават, че са станали най-големите в своята област в България, а по-късно, че пазара всъщност е много по-голям, отвъд границите на страната ни, особено след влизането ни е Евросъюза.
„Осъзнахме, че се чувстваме големи, но в малко езеро. Дадохме си сметка, че светът е много по-голям, шарен и интересен. И разбрахме също, че трябва да създаваш нови неща, за да достигнеш до нови пазари. Оказа се, че чуждите пазари са доста специфични”.
И ако говорим за страни, в които хапват от българското „Лудогорско пиле“, то можете да го срещнете в Гърция, в Румъния, в Македония, даже Кипър и Малта, Албания, Косово, Великобритания...
„Малката ми гордост е Италия. Ако някога ме бяха попитали, дали е възможно да продаваме охладено пиле в Италия – щях да кажа няма начин. Е, оказа се, че и това е възможно. Производствената база е в Разград, откъдето продукцията пътува с камиони към Неапол и Рим. Никога не съм си мечтал, че в Рим ще хапват лудогорско пиле“, казва с гордост Любомир Лозанов.

Неговите правила за успех в бизнеса:

Любомир Лозанов споделя, че в организацията на работата в неговия бизнес на първо място е дисциплината. „В нашия бизнес няма място за грешки, защото това е свеж продукт“.
Едно от правилата, които той винаги спазва в работата си е да не пропуска възможности. „Има ли някаква възможност, ние гледаме да я захванем. Може да е мътна и неясна, но не я пропускаме. Износът в Италия беше точно такава възможност. Нямаше нищо сигурно, но успяхме, просто грабнахме възможностите“, казва Любомир.
Той не е фен на хората, които много обмислят ходовете си в бизнеса. Според него на терен понякога няма време много да мислиш, важно е да действаш бързо.

Ако пък говорим за начина, по който функционира бизнеса на „Амета“ в България, Любомир признава, че с колегите си са като едно семейство. Причината? „Първите ни години в бизнеса бяха много тежки, много трудни за повечето хора, започнали сме не от нулата, дори от голям минус. Трябваше да възстановим всичко и да излезем на печалба. Именно трудните години ни свързват и ни направиха семейство. Научихме се да взимаме решенията в група - събираме се няколко човека, които имаме експертиза в дадена област и така си взимаме решенията в компанията. В същото време се критикуваме се, търпим критики и всеки може да си каже мнението“ , казва Любомир. Именно това е още едно от правилата в екипа му  - всеки е свободен да изрази мнение по даден казус.

Към днешна дата той е щастлив, че успява всеки ден да комуникира както с хората на ръководни позиции, така и със служителите на по-ниски нива. Любомир е от шефовете, който можете да видите на обяд с хора от екипа, за да поговори с тях. Той смята, че това е важно правило, което научил навремето от своите шефове. И го прилага.

На последно място, когато говори за бизнес правила, Любомир казва с усмивка: “Трябва да знаете, че продажбите лекуват всичко“.

 

Материалът е направен въз основа на проведена мениджърска среща. Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се провеждат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.

снимки: Хайлайф