fbpx Представяме Райна Миткова - управляващ директор на EOS в България (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, част XXXVII

Представяме Райна Миткова - управляващ директор на EOS в България (ВИДЕО)


Райна Миткова оглавява компания за изкупуване и събиране на вземания и споделя, че е щастлива, че през последните няколко години имиджа на този вид бизнес значително се е подобрил. "Факт е, че ние положихме много усилия да образоваме широката общественост за значимостта на нашата индустрия, защото ако си представите на практика събирането на вземания възниква още с началото на отдаването на кредитите. Без нас на практика икономиката не би могла да съществува. Ние сме тези, които гарантират циркулирането на парите в икономиката и това, че когато някой вземе едни пари, ще трябва да ги върне.”, казва Райна Миткова.

"В моята работа се старая да дам смисъл на хората, които работят в компанията. Ние сме 400 човека в два офиса - в София и в Стара Загора. Много ми се иска всички тези хора да се гордеят с това, което правят. Защото нашето значение е голямо - ние помагаме на редица бизнеси да са устойчиви и да могат да инвестират в нови продукти и работни места.

За разлика от някои слухове, че ходим по домовете на хората с момчета с широки рамене и бухалки, ние сме call център и при нас работят почти 80% жени. Като че ли дамите успяват по-добре да изслушват клиентите ни и някак могат по-добре да преценят ситуацията и да предложат съответното решение.", казва още Райна Миткова.

Нейните правила в бизнеса:

Райна Миткова признава, че за нея най-важно е хората от екипа й да си обичат работата. "Трябва да има тръпка. И енергията и ентусиазма идват тогава, когато обичаш това, което правиш. А в момента има много възможности за работа, затова е важно да имам в екипа си личности, които се палят от това, което правят.", казва Райна.
За нея е много важно един мениджър да може да покаже на екипа си смисъла от работата им. Затова тя винаги споделя с колегите резултатите на компанията и не крие от тях как се развиват. Така те по-ясно и по-добре могат да разберат защо се налага днес да говорят със 100 клиента и как това помага на компанията да върви напред.

Много е важно и човек да знае своите недостатъци и да се обгради с хора, които ги компенсират. Аз лично не съм много подреден човек,  не обичам толкова много детайлите. Мен ме пали голямата картина и гледам по-глобално на нещата. Но край мен винаги имам колеги, които са изключително детайлни и прецизни и следят всичко. Те изработват всичко така, че нещата да се свършат по-най-добрия начин. Вярвам във философията на настоящият президент на Америка, който смята, че около себе си човек трябва да има по-умни хора, а не обратното. Това прави екипа силен.