fbpx Представяме Стефан Софиянски, изп. директор на ЗК "Юроамерикан" АД (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХIII

Представяме Стефан Софиянски, изп. директор на ЗК "Юроамерикан" АД (ВИДЕО)

 

Стефан Софиянски е завършил финанси, а по-късно завършва и право и цял живот е работил във финансовия бизнес. Започва още като студент като валутен дилър в една финансова къща. Шегува се, че това не е от дилърите на "Магурата", въпреки онези времена, а се е занимавал изцяло на международните валутни пазари. И така до 1996 г. когато по време на голяма криза фалираха банки, а финансовите къщи спряха работа на международните пазари.

"Тогава БНБ реши, че тези институции и повече нямат право да търгуват. Затова се насочих към застраховането, благодарение на човек, който беше член на борда на директорите на "Левски - Спартак". През 1997 г. излезе нов закон, според който член на борда на застрахователно дружество може да бъде само юрист или икономист. А аз имах и двете образования и той ме сложи на негово място. Така се случи всичко".

Стефан Софиянски си спомня, че навремето имал много добър професор по застраховане, който имал своя компания и го канил да работи за него. "Аз, да работя като застраховател – никога!", казал младия Софиянски. След години, когато се срещнали като колеги, неговият професор му припомнил тези думи.
Софиянски продължава кариерата си в "Лев Инс", която тогава била една от малките компании, а през 2016г. вече е на първо място.

Сега финансистът продължава в същия бизнес - в "Юроамерикан" - малка компания, която купили заедно с няколко колеги и чужди инвеститори. "Искаме да развием компанията, не само в България, но и на външните пазари", казва Софиянски, който през годините е натрупал толкова много контакти, че „няма казус, който не може да реши”.

Стефан Софиянски - да, но не онзи

Той се шегува, че е Стефан Софиянски, но не е известният кмет на София. Заради името си има и много комични случки. "Бях студент и една сутрин ме спират от КАТ за превишена скорост. Точно тогава Софиянски беше станал кмет на София. Взимат ми книжката, започват да пишат акт, попълват ми първото име, започват да пишат второто и спират. "Е, сега какво - ние ще ти напишем акт, а после ще си имаме проблеми. Какъв ти е Стефан Софиянски?". Аз им казах, че човек не си избира роднините, а те размислиха и ме пуснаха да си ходя. Истинната е, че с кмета, който ми е съименник, имаме някаква роднинска връзка, но твърде далечна. Тогава даже не се познавахме.", спомня си Стефан.

Респект, респект и пак респект

Ако говорим за принципи, Стефан Софиянски е категоричен, че ако искаш от една малка застрахователна компания, да станеш най-голямата, трябва да спазваш някои правила. "На първо място - респект, респект и пак респект. Уважавай клиента си - винаги. Дори най-дребният клиент, който е дал 5 лв., трябва да се уважава по начина, по който уважаваш този, който дава 5 милиона. Уважаваш ли един клиент, ти се учиш да уважаваш всеки. Колкото по-голям ставаш, толкова по-незначителни ти се струват малките клиенти. Затова трябва да се научиш, че всички са еднакви.

Уважавай служителите си - те са тези, които вършат голямата работа. Добрият мениджър е човек, който управлява добре хората. Аз може да познавам добре продуктите си, но не мога да напиша едновременно 100 хил. полици. Трябва да има хора, които да го направят, нали?", казва Стефан Софиянски и допълва - "Уважавай партньорите и конкурентите си. Въпреки тежката битка, която сме имали на пазара, аз поддържам изключително приятелски отношения с всички в бизнеса. И не на последно място - уважавай акционерите си. Те са тези, които са те поставили на тази позиция и са ти гласували доверие да управляваш техния бизнес. В света на застраховането, място за еднолични търговци няма. Това е корпоративен бизнес, който преминава в наднационален. Това е глобалната тенденция.", споделя Стефан.

Вторият принцип, който той следва в работата си е иновативността, въпреки, че признава, че застраховането е един от най-консервативните бизнеси, въобще. "Във Великобритания корабното застраховане е такова, каквото е било по времето на първата камбана на Лойдс. Но винаги има и нови рискове - като кибер рисковете. Затова и се създават нови продукти. Винаги трябва да си иновативен - ако се забавиш, конкуренцията го измисля и го въвежда и ти вече просто не си първи и нямаш този шанс да развиеш продукта добре.", казва Стефан Софиянски.
Той смята, че е много важно непрекъснато да се образоваш. "Вярвам в това, че трябва да се учиш докрай. Гледай какво правят партньорите и конкурентите, мисли и винаги може да ти хрумне някаква нова идея, която да ти помогне да се развиеш".

Могат ли да се откраднат лесно кадри?

В бизнеса често се случва да откраднеш от някого служител. "И ние сме го правили през годините.", казва Стефан, но допълва, че това понякога е рисков ход.
"Виждаш някой много добър мениджър, който работи за конкуренцията. Каниш го във фирмата, даваш му по-добра заплата... Обаче той е свикнал да работи с друг екип, по друг начин. Оказва се, че продажбите му спадат рязко, защото неговият стил на работа е различен от твоя. Той не успява да се приспособи и става много неприятно. Затова предприехме друга стъпка. Сключихме договори с някои университети, като през лятото взимахме студенти на стаж. Те още се учеха, а това за тях беше опит, който им даваше самочувствие. Накрая двама от петима оставяхме на работа. И те ни бяха верни до гроб, защото им изграждахме кариера. Това е много важно за бизнеса.", казва в заключение Стефан Софиянски.
"Бизнесите са различни, но добрите принципи са еднакви за всеки мениджър.", споделя Софиянски и смята, че за да можеш да застраховаш един бизнес, трябва да можеш да го разбираш.