fbpx Представяме Светлин Наков, създател на Софтуерен университет (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Светлин Наков, създател на Софтуерен университет (ВИДЕО)

Мениджърите споделят – сезон 4, част XXII

Представяме Светлин Наков, създател на Софтуерен университет (ВИДЕО)

 

Виждали сме го като лектор на не едно и две събития - Светлин Наков, човекът, който може да обясни всичко за програмирането даже и на най-големия лаик. За себе си казва, че откакто се помни се занимава с обучение на програмисти.

Концентирал се е само в този бизнес и признава, че не съжалява. Ако го питате какво точно прави, той с усмивка отговаря веднага: "Решавам най-големия проблем на софтуерната и IT индустрия у нас - произвеждам кадри. Програмисти, специалисти по дигитален маркетинг, системни администратори... Липсата на такива кадри е голям проблем - направо световен, мултимилиарден. Аз го решавам успешно в България.", казва Светлин.

Той е един от хората, за които да си учител е истинско призвание. Преподава още от ученик. Като студент също преподава. След това се разделя с държавната система и университета, и решава, че това, което прави е "прекалено готино", за да го прави само като хоби и превръща преподаването в своя професия.
Сега зад гърба си има куп спечелени олимпиади, кариера като програмист и тийм лидер. Веднъж изкачил кариерната стълбица, решава да основе и своя школа.

За бизнеса си е категоричен: "Не се чувствам като мениджър, затова съм си назначил такъв. Много съм горд с това, че не управлявам аз - имам изпълнителен директор и аз влизам в ролята на собственик. Все още преподавам и програмирам, и ми е много приятно.", казва той и добавя: "Станах предприемач по принуда. Никога не съм имал това за цел. Когато бях малък мечтаех да стана творец. Но се превърнах в предприемач, защото нямаше друг начин да направя качествено образование в България. Трябваше да изляза от държавната структура и да направя паралелна на нея система.".

В работата си Светлин Наков спазва няколко свои правила. На първо място, за него бизнесът трябва да дава стойност. "Той не е просто, за да се печелят пари. Бизнесът трябва да решава проблем – достатъчно важен за хората. Парите са следствие от това, че правиш нещо полезно и даваш на хората. Всеки път, когато съм се подхлъзвал по тази плоскост – да направя нещо, за да спечеля едни много пари - винаги е завършвало не съвсем добре. Дългосрочно е много по-добре да играеш честно, да даваш стойност и да се бориш за всеки един клиент. И трябва да си задаваш всеки ден въпроса как мога да го направя още по-добре.".

На второ място за него е важен принципът “Стъпка по стъпка”. "В бизнеса смятам, че това е правилна стратегия. Правиш нещо малко – виждаш, че е успешно и след това надграждаш. Ако не работи – променяш го. Но не се отказваш.". Светлин не вярва много на съвети, препоръки и експерти - досега винаги е предпочитал сам да пробва и когато не успее да си вземе поуки. Но пък признава - "Всичко, което правя, го правя със здрава работа. Предполагам, че има и друг начин, но още не съм го открил. Не съм срещнал успешен предприемач, който да не работи здраво. Вярвам в това, че трябва да се работи много и в това да намираш хора, на които им се работи. Това е да си предприемач – да действаш много повече, отколкото да говориш. И не обичам хората, които се оплакват.".

 

Светлин Наков има и едно финално послание - "Еволюирайте постоянно. Това изисква светът от нас. Всеки ден трябва да си задаваш въпроса "Какво мога да направя по-добре?". Иновацията трябва да е постоянна и е важно да следваш една линия - не е добре да се разфокусираш. Правя няколко неща, но искам да съм най-добрия в света. Ако не успея, поне най-добрият в Европа.", казва Светлин с усмивка. "За големите и важните неща не се отказвам. Никога!".


 

Facebook коментари