fbpx Представяме Таня Бояджиева, управляващ директор на ТАБ Нео-мениджмънт (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, част XXX

Представяме Таня Бояджиева, управляващ директор на ТАБ Нео-мениджмънт (ВИДЕО)

Тя е толкова чаровна и общителна, че професията на консултант й отива повече, отколкото на всеки друг. Таня Бояджиева е дама, която печели доверието още в първата минута. Дали това е талант? Вероятно. Обаче при нея има и още нещо - много опит и не на последно място - рационално мислене.

Таня Бояджиева е завършила математическата гимназия в София, а после и информатика. Няколко години се занимава с разработка на софтуер. Към днешна дата тя споделя, че има над 20-годишен опит зад гърба си в различни големи компании, а в момента управлява своя собствена. Тя е човекът, който съветва Lloyds на тема човешки капитал и е сред малцината у нас, получили международни сертификати в областта на HR- а.

Таня си спомня, че стартирала кариерата си с обща фирма, която създали със съпруга й, който е британец. Занимавала се главно с IT. В началото на 90-те обаче било интересно време да се прави бизнес. От британското посолство все по-често им изпращали английски компании, които имали нужда от консултантски услуги. И така един ден IT компанията се превърнала в консултантска, а Таня Бояджиева се оказала в ролята на шеф. "Без да съм минавала всички нива в йерархията, изведнъж станах управленец и се оказа, че съм прилагала някои правила изцяло по интуиция. И след години, когато се започнах да изучавам теоретично материята установих, че интуицията ми никак не ме е подвела. И това, до което сама бях стигнала като извод, се оказа съвсем вярно.", признава Таня.
В началото тя си спомня, че малкият им семеен бизнес не се управлявал по правилата на големите корпорации. Но това бил техният начин на ръководене и в него Таня и досега намира доза чар. "Когато се разраснахме обаче, и когато ни обърнаха внимание големите офиси, се оказа, че трябва да спазваме някои правила много стриктно и да станем много по-подредени. Тази дисциплина уби духа на нашия бизнес. Като влязохме изцяло корпоративен режим, като че ли нямаше онзи хъс и любов от преди.  В един момент решихме, че ще правим своя компания и съм щастлива от това.", казва Таня Боядиева.

Правилата на Таня Бояджиева за успех в бизнеса

Таня признава, че в бизнеса си винаги се е водела по правилата, до които сама е стигнала. Тя съветва особено новите набиращи скорост IT компании да не прекаляват с прекаленото глезене на персонала. "Социалните и персонални придобивки не помагат за качеството на екипа. За да бъдат служителите доволни от работата си, трябва да ги накарате да се чувстват полезни. И не бива да раздавате индивидуални бонуси. Колкото повече определяте персонално приноса на всеки един от екипа, толкова повече правим хората егоцентрични и си проваляме компанията. Затова аз винаги съм бягала от индивидуалните бонуси. Това, което истински ангажира хората и ги кара да имат истинска мотивация са няколко неща:

На първо място - ясна и смислена визия на бизнеса, визия, която дава смисъл. На второ място човек има нужда да генерира идеи и да ги изпробва. Важно е и да се учи от резултата от тях, включително и от грешките си. На трето място - не забравяйте, че човек има нужда да се чувства компетентен и уважаван. Затова трябва да получава обратна и адекватна връзка за професионализма си. Важно е в екипа да има и топли, приятелски отношения. Човек трябва да усеща, че има позитивни емоции в средата, в която работи. На последно, пето място е важно да има сигурност и предвидимост на бъдещето. Служителите трябва да знаят, че бизнесът има дългосрочна визия и сме тук, за да работим добре и с желание.", казва Таня Бояджиева.