fbpx Представяме Ваня Манова - Мениджър на MasterCard за България и Македония (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХV

Представяме Ваня Манова - Мениджър на MasterCard за България и Македония (ВИДЕО)

Ваня Манова е от онези жени в бизнеса, които, ако срещнеш веднъж, после дълго не можеш да я забравиш. Изключителен интелект, такт, осанка, жестове - Ваня носи в себе си харизмата на цифрите и продажбите и едновременно с това винаги успява да погледне на бизнеса откъм човешката му страна. Завършила Софийската математическа гимназия, с диплома за магистър по компютърни технологии от Техническия университет в столицата, тя е от тези жени, чиято крехка външност по никакъв начин не издават огромния им бизнес капацитет.

Ако я питате какво е бъдещето на технологиите за разплащане, тя смята, че пластмасовите карти скоро ще изчезнат. "Вече плащам през мобилния си телефон навсякъде, където има безконтактен терминал. Скоро ще можем да плащаме и само с пръстовия си отпечатък или с ириса на окото си. Но трябва да знаете, че това са технологии, които се създават. Никой не ги прави задължителни за употреба. Те просто отговарят на необходимостта на клиентите, на хората от различните поколения. За всеки ще има неговото платежно решение. И най-важното е, че хората ще могат да се разплащат по възможно най-комфортния за тях начин", казва Ваня Манова. 

В своя бизнес тя има определени правила, които спазва. Ето и кои са те:

На първо място тя поставя професионализма. "Но не само като поведение, а като изключително добро познание на бизнеса, на средата и на глобалните тенденции, защото аз например, представлявам международна компания. Изключително важно е обаче да се отчитат и местните специфики, да се разбира какъв би бил ефектът от всяко едно решение спрямо всички заинтересовани лица. За да правиш едно нещо, трябва да разбираш добре как то функционира и съответно как би се отразило на различните участници. В същото време, когато правиш нещо, е добре да знаеш, че това нещо не е константна величина. Затова ежедневното учене и комуникация (и като казвам учене - не говоря за академичното образование, а в житейския план - да се учиш от партньорите си и от това, което се случва около теб) - изключително важно е да го почувстваш, да го разбереш и да го комбинираш с технологиите, с които разполагаш.

На второ място е нещо чисто човешко - емоцията. Нещата се получават само когато ги правим с любов и страст. Ричард Брансън казва, че предприемачеството е като любовта. Когато хората обичат, те се опитват да бъдат по-добри от това, което са. Затова и светът става по-добър. Водя се от това правило и правя всичко със страст.

На трето място смятам, че е много важно да имаме визия и винаги да мислим извън конкретната рамка. Изключително много държа на креативността и визионерството като цяло. Мисля, че това е много, много важно.

Веднага след това идва екипът. Да знаеш, че имаш хора, на които можеш да разчиташ и да делегираш отговорности.
Бих обърнала специално внимание и на комуникацията - във всичките й измерения. Включително и това да разбираш срещу кого стоиш, какви са неговите нужди и да можеш да му отговориш по най-адекватния начин. Тоест трябва да можеш да предвиждаш очакванията. И тук е важно да включим и лоялността - към теб самия, към екипа и партньорите. Това, което в нашата компания винаги сме правили и правим, е да изграждаме дългосрочни партньорства, които са основани на доверието и на професионализма.

Накрая ще добавя още нещо – без дисциплина няма как да се случи по правилния начин нито едно от горните неща.