fbpx Представяме Владимир Давчев, собственик на БГ Меню (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХI

Представяме Владимир Давчев, собственик на БГ Меню (ВИДЕО)

 

Владимир Давчев е завършил бостънския университет, основател е на "БГ меню" и е един от мениджърите, които винаги имат интересни истории. Пълен с енергия и нови идеи, той признава, че е твърд привърженик на това един бизнесмен да има строг фокус върху едно конкретно нещо, с което да се занимава. „Колкото повече време минава, толкова повече започвам да разбирам какво означава фокусът – започвам да правя все по-малко и в момента се занимавам само с "БГ Меню“".

Давчев развива бизнеса си от 10 години, но преди три натиснал „Reset” бутона и променил из основи бизнес модела. В момента компанията му присъства и в Румъния, като Владимир наблюдава и още две страни на Балканите. „Условието на инвеститора беше да се фокусирам 200 процента върху бизнеса и го направих.“, споделя той.
"Наблегнахме на качеството на услугата. С всяка следваща година се концентрирахме върху това. Използваме маркетингови похвати, но разбрах, че единственото, което има значение, е времето за доставка. Всичко останало е второстепенно. Преди половин година доставяхме 30%а от поръчките за 60 мин, сега доставяме 90 % от поръчките за 60 минути.", казва Влади с гордост.

За себе си Владимир признава, че е идеен човек. „Създал съм 12 компании и не мога да кажа, че имам някакви конкретни принципи. По-скоро спазвам свои правила.“. Ето ги в няколко точки:
- Идеите, които си струват най-много са тези, които довеждат до резултат. Една идея може да създаде положителна промяна, ако се реализира на практика под формата на продукти и услуги, достъпни за крайния потребител.
- За да реализираш една велика идея, достъпна за широката общественост, се нуждаеш от много качествен и амбициран екип. Така че, започнете да търсите такива хора и не правете компромис с това.
- Когато веднъж задвижите колелото, правилното проследяване на изпълнението, мониторинга на резултатите и анализа на средата стават задължителни. Цифрите са водещи при взимането на важни решения и приотизирането на задачите.
- Щом продуктът или услугата, екипът и цифрите са налице, остава нещо много важно. Изберете 1 до 3 неща, в които да инвестирате повече от 50% от ресурсите си.

Владимир с усмивка си спомня и своя първи бизнес – сергия за череши на столичен пазар. Това тийнейджърско начинание е само началото. „Бях един от първите хора в България, които се захванаха да чистят прозорци на коли. Когато беше бензиновата криза всички коли чакаха по 24 часа на опашка пред бензиностанциите. Тогава с един приятел захванахме този бизнес и мога да кажа, че повече кеш никога не съм имал в живота…“, казва Владимир и се смее.

Но добавя сериозно: „Все пак за една идея най-важна е реализацията. Тя сама по себе си нищо не значи, ако е написана някъде и не е осъществена. Нормално е да ни е страх, но почнем ли да правим нещо, трябва да знаем, че накрая всичко ще бъде ОК. Ако не е ОК, значи просто това не е краят“.

Ясно е, че за да осъществиш една идея ти трябват хора, казва Влади, който има сериозен опит в набирането на служители. През последните 10 години през компанията му са минали около 4 хиляди души и той знае много добре колко важно нещо е екипът.

„Някои от тях съм интервюирал лично. Но от опит знам, че трябва да търся две неща в хората, които искам да работят за мен. На първо място – възможността да се приспособяват. Това че някой нещо не знае, не може или че идва от друга индустрия, не е важно. Така че единствения начин да разбереш дали един човек е подходящ за дадена позиция, е да му дадеш малко време. Разбира се – посрещаме и изпращаме хора постоянно. И продължаваме да бъркаме. Колкото и добри да ставаме, пак бъркаме, защото продължаваме да действаме. Важното е, когато при нас дойде нов човек, да показва възможност да се приспособи към нашата среда – да е адаптивен. Трябва да си широкоскроен, интелигентен – за да можеш във всяка ситуация първо да мислиш, а после да действаш. Не веднага да казваш – това не може. Интелигентният човек не прави така.
И на второ място – търся хора с мотивация, амбиция и желание да се учат.“, казва Влади, около който винаги се усеща настроение и една неподправена енергия  - енергията на новатора.