fbpx През лятото плащаме по-стриктно задълженията си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

През лятото плащаме по-стриктно задълженията си

През лятото плащаме по-стриктно задълженията си

 Българите са проявили по-слаба активност в плащането на задълженията си през месец май спрямо предходния април по данни от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Спадът специалистите обясняват със струпването на празнични дни през месец май и в края на април. Тогава хората са използвали масово месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, което ги е накарало да оставят месечните си задължения на заден план. Абитуриентските балове също са причина за спада на събираемостта, тъй като много родители са имали разходи около завършването на децата си. Някои просто са пренебрегнали досегашните си задължения, но имаше и други, които влязат в дълг, за да покрият разноските по бала.

Прогнозите на експертите от асоциацията обаче не вещаят ръст в събираемостта и през месец юни. Според наблюденията на колекторските агенции до момента Европейското първенство по футбол отвлича вниманието на домакинствата от ежедневните битови въпроси, каквито са плащанията на различните задължения. За месец юли обаче прогнозите са коренно различни.

Индексът демонстрира ясна сезонност във възможностите и желанията на българите да покриват дълговете си. Юли традиционно е месецът, в който хората най-стриктно плащат своите ипотеки, лизинги и други сметки. Причината се крие в сезонната заетост – много хора започват работа в туристическия или земеделския бранш с настъпването на лятото, което прави финансовото им състояние по-стабилно и им дава възможност да покриват по-лесно дълговете си, коментират експертите.

Настъпването на топлия сезон променя начина, по който хората приоритетно плащат задълженията си. Ако през февруари дълговете за парно са били най-често срещаните и 60% от задлъжнелите лица са имали такива, то мнозина са използвали пролетта, за да се справят с този разход. Като резултат неплатени сметки за парно към момента имат около 53% от длъжниците. Част от потребителите обаче не са плащали на равни вноски или не са планирали правилно разходите си за парно. Голяма е вероятността тези граждани да получат сериозни сметки за плащане накуп, като това ще стане ясно с излизането на изравнителните сметки. Същевременно събираемостта при водоснабдяващите дружества също са демонстрирали лек ръст и задлъжниелите там са паднали от 55% на 52%.

Пролетта предизвика ръст в натрупването на задължения по потребителски кредити – при 20% преди около 3 месеца процентът на този тип дългове нарасна до 25%. Причината се крие в стремежа на хората да покрият по-съществените си задължения през по-лекия пролетен период, което от своя страна доведе до решението им да оставят потребителските си заеми на заден план.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост на драстични промени от началото на 2012 година няма. Запазва се тенденцията на значително натрупване на дългове в сферата на строителството. Тенденцията се отразява не само на пряко засегнатите строителни фирми, но и на опериращите косвено в бранша компании. Такива са работещите с метали, търговците и производителите на строителни материали, логистичните компании и други.

Проблеми среща и хранително-вкусовият бранш, тъй като редица големи производители в страната са инвестирали сериозни средства, за да покрият стандартите, наложени от Европейския съюз. Експортноориентираните към Италия и Испания фирми, например, срещат затруднения в получаването на дължимото, което от своя страна затруднява разплащането с всички въвлечени в процеса български компании. Това създава своеобразен „домино” ефект. От АКАБГ очакват продължаващата стабилизация на европейската икономика да се отрази благоприятно и на българската, което да доведе до стабилизиране в показателите на междуфирмената задлъжнялост.

Facebook коментари