fbpx При средна заплата над 2300 лв. няма софтуеристи в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

При средна заплата над 2300 лв. няма софтуеристи в България

Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители, като средната заплата в сектора през миналата година е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година. Това става ясно от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”, на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
Изследването е направено сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация (БУА), като над ¾ от участващите компании (31) са с българска мажоритарна собственост.

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база, като очаква тенденция на ръст да се запази и през 2012 година. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ.

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско-платени позиции. През 2011 г. бройката заети са нараснали с 10% спрямо 2009 г. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25%.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно от Барометъра.