При стагниращ пазар BMW България отчита ръст

Ръст на продажбите от 7,04% отчете BMW България, което се равнява на 775 автомобила, след като общите продажби на нови автомобили у нас са се увеличили едва с 1,6%. Интересен е и ръста при MINI, която марка е част от BMW Group – там увеличението е със 27,42% и се равнява на 79 автомобила. Най-забележителен е ръста при мотоциклетите на BMW – 59 %, което все пак в реални двуколесни се изразява в 35 бройки.

От продажбите на BMW в България се вижда, че предпочитанията на българите в 91% са към дизеловите двигатели и само 9% към с бензинови мотори. Интересно е също, че 51% от всички продадени автомобили са със задвижване на 4 колела или позната система xDrive. Най-продавани са лимузините от пета серия, а лидер при SUV моделите е новият X3.
Според управителят на BMW България Александър Миланов пазарът продължава да стагнира и нетните продажби са твърде малки. Дори и с влизането в сила на новостите при закона за ДДС, с които наемът на автомобили се приема за фирмен разход, той не очаква да има някакво сериозно раздвижване при корпоративните клиенти, които и сега формират 80% от продажбите на марката (както и при всички останали).

Александър Миланов коментира и пазара на употребявани автомобили, който продължава да надвишава десетократно този на новите. Според него прилагането на различни данъчни преференции би позволило на повече българи да се насочат към нови автомобили. Сега в България има около 65 хил. автомобила от марката BMW, но едва около 20% са по-нови на 2-3 години, повечето от тях са на 10-12 г. От две години самата компания предлага у нас използвани от служители на фирмата в Мюнхен автомобили, които са на по няколко години, които се предлагат с гаранции.

етикети

Facebook comments