При затруднения с кредита – продавай!

При затруднения с кредита – продавай!

Изплащането на жилищни заеми се оказва все по-трудна задача за много кредитополучатели през последните 2 години, което доведе до ръст на продажбите на ипотекираните жилища. Продажбата днес е по-изгодният ход за онези, които срещат невъзможност при погасяването на кредита си.

Продавачите с финансови затруднения са се увеличили с над 20% през последните няколко месеца , споделят от АДРЕС Недвижими имоти. Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва.

Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма.

Основната опасност за задлъжнелите към банките е вероятността жилището им да отиде на публичен търг. В този случай имотът може да бъде продаден на цена, с над 60% по-ниска от тази, за която е закупено. От друга страна публичната продан е бавна процедура и носи след себе си редица допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя. Затова и навременната продажба се превръща в най-добрата превенция от този неизгоден за длъжниците вариант.В същото време пазарът на жилищни имоти вече е стабилен. Търсенето се генерира основно от млади и средни на възраст купувачи, които се възползват от ниските цени на имотите. Продавачите без затруднения по-бавно се ориентират за реално постижимата цена, докато тези, притиснати от големи банкови задължения, осъзнавайки непрестанното трупане на допълнителни разходи, приемат офертите на купувачите.Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията. Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит. Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба.Най-активни и през летните месеци са били сделките в столичния комплекс Люлин. По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища и са били на стойност от около 620 евро на кв. м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в Надежда, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро. За около 800 евро на квадрат са се продавали жилищата в Манастирски ливади. С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в Младост. Сред най-активните за пазара на имоти квартали във Варна са Бриз, където кв.м е струвал около 750 евро през лятото, Левски със средна стойност на квадрат 730 евро, Младост – 580 евро, Окръжна болница – 850 евро. Около 890 евро пък е била цената в Цветния квартал на Морската ни столица, докато в Аспарухово кв.м се е търгувал за около 600 евро.Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като за тази сума обикновено са продавали двустайни и тристайни апартаменти. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища, показват данните на компанията. Същевременно профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж на средна възраст (между 31 и 40 години). Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

Facebook коментари