Приключи 23-ото издание на винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България в изминалите почивни дни. Рекорден бе и броят на пробите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през миналата година са се състезавали 80 родни вина, като 42 % от тях са отличени със златни и сребърни медали, което регистрира своеобразен рекорд. През 2016 г. страната ни се нареди на 6-о място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара, със съдействието на Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Тома Костенобъл, директорът на Concours Mondial de Bruxelles заяви, че не само са оправдани очакванията му за успешно издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив, но са и надвишени. Той уточни, че въодушевлението на конкурса се допълва и от студентите, които са поднасяли пробите на дегустаторите. „Един от принципите на конкурса е да съдействаме за развитие на обучението на подрастващи, които ще работят в сферата на туризма, и съм много доволен от нивото на подготовка на студентите от Университета по хранителни технологии. Винаги за конкурса правим генерална репетиция по 5 пъти, а в Пловдив бяха достатъчни само две. Това се случва за първи път“, каза Тома Костенобъл.

Той сподели, че като организатор екипът на конкурса няколко пъти е посещавал Пловдив и се е запознал не само с културно-историческото наследство на най-стария жив европейски град, но и с условията за туризъм, с ресторантьорския бранш и кулинарията. „Почитател съм на българската кухня. Снабдих се с гювече от България и приготвям за семейството си типични български рецепти“, посочи Тома Костенобъл. Той увери, че ще се радва отново България да бъде домакин на конкурса, чиито директор е от 20 години и лично ще съдейства за това.

Facebook comments