fbpx „Приморска Странджа” в Ахтопол посрещна първите си посетители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Приморска Странджа” в Ахтопол посрещна първите си посетители

Информационно посетителски център „Приморска Странджа” отвори днес врати в гр. Ахтопол, община Царево. Сградата и дворът на старото кметство са изцяло реновирани за новото им предназначение. Центърът има важната задача да представя на българските и чуждестранни посетители Природния парк – история, животински и растителен свят, правила за поведение, бита и традициите на населението. В него е събрана цялата необходима информация за приморската част на Парка и възможностите за природосъобразен туризъм на цялата територия.

Експозициите са групирани в няколко тематични области, представени с модули, табла, интерпретативни средства и пособия, както и със снимков материал, видео филми и презентации. По тавана на помещението „летят” макети на 10 вида птици, типични за ПП Странджа, а информационни карти ги представят подробно. Модулът „животински следи” учи гостите на центъра как да разпознават следите на 20 вида животни и птици. Дървен пъзел показва каспийска блатна костенурка, която е рядък вид, срещаща се в ПП „Странджа“.

На релефен светещ макет на ПП Странджа са нанесени населените места, защитените местности, туристическите пътеки, интерпретатвни маршрути, както и обозначения на пътната инфраструктура.

В дворното пространство са обособени обучителни модули, представящи резерватите, защитените местности и природните забележителности в Парка. Чрез специални табла, съдържащи богат снимков и текстови материал, посетителите могат да получат информация на три езика – български, английски и руски.

Един от най-интересните експонати е градинка, в която са обособени лехи с билки. Тя дава възможност за пряко запознаване с лечебните свойства на странджанските растения и тяхното приложение в бита.