fbpx Продажбите на електромобили в Европа са с 40% увеличени от началото на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Продажбите на електромобили в Европа са с 40% увеличени от началото на годината

195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на 2018 г. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., като в това число влизат всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и Plug-in Hybrids (PHEV). Данните са на Тhe Electric Vehicle World Sales Database. 

От всички продажби в сегмента, 51 % са изцяло електрически коли. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87, срещу 66 за миналата година.
Макар и все още в малки обеми, през първата половина на 2018-та всички европейски пазари отбелязват ръст в продажбите на автомобили с алтернативно задвижване. Най-бързо нарастват продажбите в Германия - 52% повече. Лидер в Европа по брой продадени автомобили остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента. Причините за това са в стимулите - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната.

ТОП 5 на държавите с най-много продажби на еко возила допълват Великобритания, Франция и Швеция. Навсякъде доставката е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство – толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели. Редица изцяло електрически модели вече са с повече от 10 000 поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf.

В София през септември в София ще се проведе и първото специализирано изложение за електромобили у ще покаже най-добрите модели електромобили и хибриди на световните автомобилни производители и цялата необходима инфраструктура от зарядни станции, тягови батерии и компоненти. Мястото е Sofia Ring Mall от 13-ти до 16-ти септември в Sofia Ring Mall.