fbpx Проект ще популяризира културни паметници и институции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект ще популяризира културни паметници и институции

Проект ще популяризира културни паметници и институции

 

Национална кампания „Културата Онлайн – уеб технологиите в подкрепа на българската култура“ си поставя за цел да подобри видимостта в интернет на значими за България културни институции и паметници, които не разполагат със сериозен бюджети, но същевременно имат голямо значение за националната идентичност на страната. Ще могат да вземат участие музеи, художествени галерии, театри, библиотеки и читалища, къщи – музеи, концертни зали, музикални ансамбли и други значими културни обекти и организации. Основната цел е да се помогне на българската култура, да изпъкне в интернет и да стане по-видима както в България, така и в чужбина. Автор на проекта е агонция eDesign. Хостинг партньор на кампанията ще бъде СуперХостинг.БГ.

В рамките на кампанията ще бъде избрана чрез конкурс една българска културна институция, на която ще бъде изграден модерен уебсайт на стойност до 10 000 евро, а всички останали участници ще получат безплатен хостинг, както и други поощрителни награди от eDesign. Надпреварата ще бъде отворена за всички желаещи организации (държавни, юридически лица с нестопанска цел, в обществена полза, както и физически лица). Участниците могат да кандидатстват сами, както и да бъдат предложени от всеки български гражданин. Победителят ще бъде избран чрез сложна система, включваща с еднаква тежест гласуването на публиката и решението на жури от специалисти в сферата на информационните технологии и на културата, както и журналисти.
Желаещите да се включват в конкурса трябва да изпратят своите кандидатури на електронен адрес join@coolture.info. не по-късно от 27 юни 2013 г., включително. В свободен текст те трябва да представят накратко своята организация и да обяснят, защо имат нужда от нов уебсайт. След получаването на имейла, те ще получат писмо от представител на организаторите, потвърждаващо че са допуснати за участие в конкурса. Гласуването ще се осъществи през юли и август, а победителят ще бъде официално обявен през септември.

Всеки гражданин или група от граждани може да предложи предпочитана от него / тях културна институция, паметник или съвременен български артист.