fbpx Проектът „Сподели България“ популяризира 12 винено-кулинарни дестинации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проектът „Сподели България“ популяризира 12 винено-кулинарни дестинации

Фокусирано ще се работи за популяризиране на проекта „Сподели България“, който включва разработването на 12 винено-кулинарни дестинации. Маркетинговата кампания ще е част от следващия етап в реализацията на инициативата. Предвижда се създаването на рекламни материали, както и включването във всички информационни брошури на министерството. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Враца след провеждането на шестата кръгла маса по проекта. Тя обясни още, че след като дестинациите бъдат утвърдени от бизнеса и местната власт, те ще бъдат дигитализирани и качени във всички онлайн платформи, с които министерството работи, както и на официалния сайт на ведомството.

Броят на дестинациите – 12, е избран, за да отговаря на броя на месеците в годината. Те са разположени на територията на цялата страна и включват 55 общини, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария.
Считаме, че проектът с разработените 12 винено-кулинарни дестинации ще допринесе повече посетители да се насочат към вътрешността на България и към по-малко познати места, посочи министър Ангелкова. И допълни, че това ще съдейства за по-голяма разпознаваемост на районите и утвърждаването на страната като целогодишна туристическа дестинация.

Анализ на Световната организация по туризъм показва, че гастрономията е отличителен и стратегически елемент при определянето на имиджа и марката на дестинацията. Именно гастрономията се нарежда и в топ 3 причини за посещения на дадена дестинация според туристите, като преди това са културните забележителности и природата.

Досега в рамките на проекта „Сподели България“ в проведените 5 кръгли маси участваха над 400 души - представители на национални и регионални туристически сдружения, хотелиери, туроператори, местни земеделски и винопроизводители, каза министър Румен Порожанов. Той поясни, че са получени редица предложения и всичките техни препоръки вече са отразени в проекта.
В срок от 2 седмици всички желаещи могат да изпращат своите коментари и предложения, за да се финализира проектът и да продължи напред с популяризирането на инициативата, информира министър Ангелкова.
В местата за настаняване с 10 и повече легла в област Враца за периода януари-август са отседнали близо 26 хил. гости, реализираните нощувки доближават 54 хил., а приходите от тях са над 1,455 млн. лв., отчита се увеличение от около 2%, което, макар и неголямо, показва напредък.