fbpx Професия златар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Професия златар

Най-големият проблем в бизнеса е, че не съществува институция, от която официално да се купува рафинирано злато. От миналото до днес златото привлича хората като магнит. За едни благородният метал е символ на благополучие, за други бижутата, изработени от него, са красив и предпочитан накит, а за трети - то е неизменна част от живота им. И бизнес.
Когато става въпрос за производство на злато, веднага можем да изброим страните в света, за които "красивият" бизнес е емблематичен. Турция, Италия, Индия, дори Тайланд.
България не е от държавите, които попадат в този списък, но това не означава, че у нас липсват предприемчиви българи в златарския бранш. Дори напротив.

Какво е необходимо, за да се отворят бижутериен магазин и работилница? Как се успява на този пазар, въпреки липсата на ясни правила? Как се печелят клиенти, които се връщат отново с усмивка и благодарност?
За спецификата на златарския бизнес разговарях с Албена Иваней и Никола Кънчев, производители и търговци на златна и сребърна бижутерия в София. Младото семейство "влиза" в бизнеса преди девет години. Започват от нулата. Днес успешно управляват два магазина и дават работа на седем човека в модерно оборуд-вана работилница в столицата. Изнасят продукцията си и за чешкия пазар.

"Започнахме да се занимаваме с изработка на златни и сребърни бижута буквално от нищото", разказва Албена. "Първоначално имахме малко магазинче, чиято площ не беше повече от 4 кв.м. Продавахме само сребро и то в много оскъдни количества. В последствие взехме заем от банки и започнахме да развиваме дейността си. Резултатите идват с много работа, упоритост и дори лишения в първите години".
Преди да започнат да продават бижута Никола и Албена кандидатстват за получаване на удостоверение за регистрация на фирмата от Министерство на финансите. Документът е необходим за всяка една фирма, която ще се занимава с т. нар. "външнотърговски сделки с благородни метали и скъпоценни камъни местно производство и внос".

Предприемачите от бранша маркират всички бижута, които ще се продават в магазините

Маркировката се прави в лаборатория за контрол върху изделия от благородни метали към Териториална данъчна дирекция. След като бижутерийният магазин на Албена и Никола започва да работи и печели добре, те решават да разширят дейността си и отварят работилница.
"В началото нямахме никаква представа откъде се внася среброто или златото, нямаше кой да ни помогне дори със съвети за тънкости в работата. В такъв случай не ти остава друго, освен да се научиш сам, с цената на много опити", казва Албена.

Двамата със съпруга й са убедени, че конкуренцията е движещата сила на пазара

Тя ги стимулира да работят по-качествено, както и да предлагат по-интересни и различни накити. "Специализирали сме се в изработка на златни пръстени и медальони. Останалите бижута са внос, тъй като повечето колиета и т. нар. кухи изделия се правят на машини, които все още не могат да се намерят в България".

Препъни камъните

"Най-големият проблем в нашия бизнес е, че официално няма институция - банка например, откъдето да се купува рафинирано злато. Съответно не може да се вземе и фактура при покупката. Не съществуват и магазини за консумативи и машини, на които реално може да се разчита", казва Никола. Производителите и вносителите трябва да купуват голяма част от асортиментите предимно от Турция и Италия, а те са скъпи. Ние изкупуваме злато от магазини, от заложни къщи... При внос на изделия от чужбина, те трябва да бъдат маркирани на митницата. Затова е необходимо да се представи сертификат за качество на внасяното злато. В момента обаче такъв документ не се издава никъде в държавна институция. Частна фирма извършва тази дейност. "Не мисля, че това е редно, защото например може да възникнат спорове с въпросната фирма на базата на конкуренция. Такива неуредици на пазара са факт, защото този бизнес не е достатъчно развит у нас."

Клиентите

Едни от най-известните клиенти на Албена и Никола са дъщерята на министър-председателя Симеон Сакскобургготски - Калина и нейният съпруг Китин. Брачните им халки са изработени в столичната работилница. "Все повече при нас идват хора с вкус, такива, които ценят красивите и качествено изработени бижута.
Когато изделията са наистина добре направени, а ти си точен и коректен към клиентите, те се връщат отново при теб, водят и нови. Затова взаимното доверие е от голямо значение за успеха в нашия бизнес", допълва Албена.