fbpx Производителите ще се опитат да натиснат надолу цените на яйцата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Производителите ще се опитат да натиснат надолу цените на яйцата

Според производителите на яйца, с 15-20% са се увеличили производствените цени на яйцата заради въвеждането на евростандартите.
Днес земеделският министър се срещна с представители на бранша за да обсъдят ситуацията по време на откриването на изложението АГРА 2012. От своя страна те се ангажираха да натиснат надолу цените, а в седмицата преди Великден да направят промоции. Д-р Мирослав Найденов обеща държавата да намери начин да отговори на този жест.
Търговските вериги също да намалят своята надценка, призова министърът, като се ангажира да се срещне и с представители на големите вериги, за да ги призове да намалят процента на своята надценка върху яйцата. Според производители на яйца в търговската мрежа надценката достига 10-12 ст.
Министър Найденов припомни на производителите на яйца, че преди месец ги е защитил от нерегламентирания внос на полски яйца, като е наредил да се засили контролът по границите. Според него в момента има опит за нерегламентиран внос на евтини яйца от трети страни, предимно Македония и Сърбия, където не важат европейските изисквания за хуманно отглеждане на кокошките.