fbpx Производството на череши у нас се увеличава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Производството на череши у нас се увеличава

Производството на череши у нас се увеличава

Производството на череши през 2011 г. е с 20,5% повече спрямо 2010 г. През последните години се наблюдава засилен интерес към създаване на насаждения от ябълки, череши, праскови, сливи, вишни и кайсии. Новите насаждения у нас от череши през последните три години възлизат на над 9 000 дка.
Относителният дял на черешите от внос през 2011 г. спрямо българското производство възлиза на 2,8%. Изнесеното количество череши произведени в България е с 45 % повече спрямо 2010 г. Изнесените количества череши спрямо общо произведените в страната са в размер на 6,7 %. Основни дестинации за търговия на българските череши са Обединеното кралство, Руската федерация, Румъния и Молдова.
Относително стабилни остават и ценовите равнища, на които се търгува готовата продукция през последните две години. Началото на месец май бележи началото на т. нар активен период за предлагане на череши у нас. Традиционно тогава се наблюдават и цени, по-високи, спрямо останалата част на периода.
За 2011 г. отчетената цена за килограм на едро в началото на месец май е 4.17 лв.кг., а за 2010 г. същата е от порядъка на 3.56 лв.кг.
Отчетената най-ниска цена за килограм череши през 2011 г. е от порядъка на 1.80 лв./кг.
И тази година ще бъдат положение усилия за опазване на реколтата от череши. Ще бъде осигурено и засилено присъствие от страна на Жандармерията, като допълнително ще бъдат инсталирани над 30 камери за видеонаблюдение на зони с повишен риск от посегателство върху реколтата. Осигурена е и техника за нощно наблюдение и денонощни патрули по места.

Facebook коментари