fbpx Производството на зехтин не е намаляло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Производството на зехтин не е намаляло

 След завършването на сезона за добиване на зехтин, в страните от ЕС няма съществени промени в добите количества спрямо миналия сезон. Производството е достигнало 2,1 милиона тона, от които Испания се явява като основен фактор с около 1,4 милиона тона зехтин. Маслинова реколта е задоволителна навсякъде, включително и Гърция, където производството се възстановява след опустошителните пожари от миналата година.
Португалия също има добри добиви – между 60 000 - 80 000 тона зехтин, докато Франция е сериозно изостава. Италия е произвела около 300 000 тона. Единственият проблем за Италия и Испания е бил неблагоприятен климат в края на сезона, който частично засегнал качеството на маслините.
В Северна Африка заради по-слабо представяне на Тунис, производството е намаляло с 20% спрямо миналата година. Също сушата засегна централната и южната част на страната. Мароко, производството остава в рамките на средните национални стойности в размер на около 80 000 тона. Продукцията се е увеличила с около 20% в Алжир, на обща стойност 50-60 000 тона. В Близкия изток, увеличаване на производството са най-забележителните в Сирия (150 000 тона) и Турция (160 000 тона), с съответно с 20% и 9% спрямо миналата година.
Производителите на зехтин и маслинови продукти от цял сват ще си дадат среща в Италия от 18 до 21 март по време на изложението "Olio Capitale"