fbpx Проверки по горите за незаконна сеч | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проверки по горите за незаконна сеч

Проверки по горите за незаконна сеч

В цялата страна се извършват усилени проверки за произхода на дървесината. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е на посещение в Разлог, където се извършват проверки и в момента. От началото на септември до момента са конфискувани 12 камиона, 5 ремаркета и над 200 куб. метра нелегална дървесина, каза той. Заради усиления добив на дървесина в началото на отоплителния сезона проверките през септември са били шест пъти повече спрямо месец август.

Министърът посети контролен пункт за видеонаблюдение край Разлог. По време на посещението бяха проверени няколко камиона, превозващи дървесина. Министър Найденов заяви, че благодарение на тези пунктове е невъзможно да премине непроверен камион. „Не знам дали Разлог е столицата на дървената мафия. Дървена мафия има навсякъде”, заяви министър Найденов.

При среден годишен добив от 4.5 млн. куб. метра дървесина в началото на мандата на настоящото правителство, близо 1.5 млн. куб. метра дървесина от тях са били незаконно добити. Днес картината е по-различна. Данните показват, че незаконният добив намалява. Според министър Найденов разделянето на стопанската от контролната функция е довело до това намаление. По отношение на кражбите на дребни количества дървесина от порядъка на 1-2 кубика, министър Найденов каза, че местните горски стопанства трябва да засилят контрола като предлагат и по-ефективни цени.

Facebook коментари