fbpx Проверки по обектите в Балчик | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проверки по обектите в Балчик

Проверки по обектите в Балчик

Комплексни проверки в три туристически обекта в Балчик бяха извършени от специализирани контролни органи в сектора – КЗП, НАП, ГИТ, Българска агенция за безопасност на храните и др.
Проверките са част от новите съвместни мерки, предложени преди две седмици от министър Делян Добрев, на среща с всички контролни органи в сферата на туризма. Институциите ще взаимодействат помежду си координирано, за да може контролът да се осъществяват по-цялостно, по-бързо и по-ефективно.

Данните за констатираните несъответствия по Закона за туризма и другите нормативни документи в сектора ще бъдат публикувани на националния туристически портал www.bulgariatravel.org плюс списъци с нарушителите на добрите практики. Амбицията на министерството за този сезон е проверките да бъдат наистина комплексни, за да не се пречи на работата на бизнеса и на почивката на туристите.
Сред проверените обекти в Балчик са тризвезден хотел със 124 легла и прилежащите към него две заведения с две звезди. Експертите констатираха липса на обявен ценоразпис по стаите и в хотелския комплекс, както и отсъствие на приспособления за хора с увреждания. Така също липсва и информационно табло в заведенията с категоризацията и вида им. Специалистите от НАП не установиха сериозни пропуски. Според експертите по труда само един работник е с договор за 4-часов работен ден, а работи по 8 часа, но всички осигуровки са платени.
Като цяло близо 80 на 100 от миналогодишните нарушения в туризма в района тази година не се повтарят, съобщиха от КЗП. Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават.