fbpx Първа копка на новата модерна офис сградата на MFG в Лозенец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първа копка на новата модерна офис сградата на MFG в Лозенец

Водещата компания в изграждането и управлението на първокласни бизнес имоти Park Lane Developments, направи първа копка на новия си проект – АЙЯ бизнес център в кв. „Хладилника“, София.  Сградата ще бъде новият дом на компаниите от групата MFG. Това е втората мащабна сделка на пазара за офис площи, която Park Lane Developments осъществява, след продажбата на клас А офис сграда на SAP Labs Bulgaria през 2021 г.

Park Lane Developments стартира проекта през 2022 г. като спекулативна инвестиция, но още в процесa на планиране екипът на Park Lane Developments сключи сделка за продажба с MFG по модела built-to-suit. Дизайнът e адаптиран и отразява всички специфични изисквания, които групата има, за да създаде удобна, функционална и съвременна офис среда. Общата инвестиция на MFG в проекта ще бъде около 30 млн. евро.

АЙЯ бизнес център ще бъде с обща площ от над  13 350 кв. м с осем надземни и два подземни етажа. Намира се в близост до метростанция „Витоша“ и до най-големия търговски център в България – „Парадайс център“.

Архитектурата на АЙЯ бизнес център впечатлява с дизайна на фасадата, която е наклонена и подчертана с 6 декоративни плътни фасадни елемента в бронзов цвят. Елементите са избрани да кореспондират визуално с екстериора на предходния голям проект на Park Lane Developments – SAP Center Sofia, разположен срещу новата сграда.

При проектирането се обръща особено внимание на грижата и отговорността към околната среда и здравето на хората. Фасадата отговаря на високи стандарти за енергийна ефективност, звукоизолация и соларни фактори. В АЙЯ бизнес център ще има бързи зарядни станции за електрически автомобили и интелигентни датчици, които оптимизират използването на енергията. Въздухът ще бъде филтриран с ултравиолетови лампи (UV) за подобрено качество.

Сградата ще бъде изпълнена с грижа за хората в групата и ще осигурява удобства като високи тавани (3 метра), функционални и по-ефективни зони с отворен план, просторна южна тераса на последния етаж със зареждаща гледка към планината, ресторант и модерен фитнес.

На партерния етаж ще бъде разположен магазин за продажба на висококачествено вино и спиртни напитки с прилежащи зали за дегустации и презентации на Seewines, част от групата на MFG.

Името, избрано от MFG, присъства в японската и арабската култура. Айя е женско име и има значение на „красива“ и „удивителна“, както и на „дизайн“. Същото име носи и бутиковата винарна, която групата развива – Aya Estate Vineyards.

Сградата ще бъде завършена две години след започване на строителните дейности. Финансирането се осигурява с подкрепата на ОББ. Проектът на сградата е на фирма Planning на инж. Илиян Илиев, а фирмите „Хидроинжект” и „Венков Инженеринг“ ще изпълнят укрепването и изкопа на строежа.

„Бъдещето на офис пространствата е в екологичния дизайн и енергийната ефективност, както и в преживяването на обитателите. Амбицията ни е АЙЯ бизнес център да бъде емблематична за нивото на българския офис пазар. Благодарим на MFG за доверието и партньорството и за това, че споделят нашата визия за удобство, ефективност и функционалност на работното място", сподели г-жа Таня Косева-Бошова – управляващ съдружник в Park Lane Developments.

В групата инвестираме в мотивацията и развитието на хората и екипите си, които са нашият най-ценен ресурс. Те заслужават най-доброто и решението да съберем всички компании на едно място е стратегическо. Така ще можем всички да се възползваме от най-съвременна офис среда, в която да развиваме своя потенциал и умения, да черпим вдъхновение и да прекарваме пълноценно времето си с колегите. Ще творим и създаваме своята стойност за обществото в среда, която предразполага към лесно приобщаване и бърза и успешна социализация“, коментираха Неделчо Спасов и Станимир Василев, съоснователи и акционери в MFG.