fbpx Първи тестове на BMW iX5 Hydrogen за публиката на автосалона в Мюнхен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи тестове на BMW iX5 Hydrogen за публиката на автосалона в Мюнхен

Водеща снимка
Да

Първи тестове на BMW iX5 Hydrogen за публиката на автосалона в Мюнхен

Две години след дебюта на концептуалния автомобил BMW i Hydrogen NEXT, на IAA Mobility 2021 в Мюнхен (в началото на септември) компанията представя BMW iX5 Hydrogen. Този Sports Activity Vehicle (SAV) с двигател с водородни горивни клетки, който понастоящем все още е в процес на разработка за серийно производство, ще може да бъде тестван активно в Blue Lane, която свързва изложбените площи с другите изложбени места в центъра на града.

BMW iX5 Hydrogen е модерен Sports Activity Vehicle (SAV) от луксозен клас, който съчетава своята новаторска технология на задвижването с мощните пропорции, комфорт и гъвкавост на BMW X модел. 

BMW iX5 Hydrogen комбинира технологията на горивните клетки със задвижването BMW eDrive от пето поколение. Задвижващата му система използва водород като енергиен носител и го превръща в електричество в горивна клетка. При това се генерира електрическа енергия с мощност до 125 кВт/170 к.с., като единствените емисии са водна пара. Благодарение на тази задвижваща мощност е възможно поддържането на високи скорости дори и при дълги пътувания. 

Електромоторът е от петото поколение на технологията BMW eDrive, която се използва и при BMW iX. Във фазите на движение по инерция и спиране той поема функциите на генератор, който генерира енергия за мощната батерия. При особено спортно шофиране се ползва тази допълнителна енергия, съхранявана в батерията. Благодарение на това системната мощност е 275 кВт/374 к.с., която осигурява типичното за марката изживяване при шофиране. Необходимият за горивната клетка водород се съхранява в два резервоара от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP) с налягане 700 бара.

Зареждането на резервоара с водород отнема само три до четири минути, така че BMW iX5 Hydrogen може да се използва неограничено и при дълги пътувания с по-малко и при това по-кратки междинни спирания.