fbpx Първия ID.3 измина рекорден пробег на електричество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първия ID.3 измина рекорден пробег на електричество

Шампионът по икономично шофиране Феликс Еголф пропътува разстоянието от Цвикау до границата с Швейцария зад волана на първия ID.3. Той потегли с версията със средния размер акумулаторна батерия (с автономен пробег от 420 километра според изискванията на WLTP) от завода на Volkswagen и измина разстоянието от 531 километра до швейцарския град Шафхаузен само с едно зареждане на батерията, регистрирайки рекорден пробег.

За своето най-ново приключение той е избрал напълно електрическия ID.3 на Volkswagen, а основният въпрос пред ловеца на рекорди и неговото пътешествие на около 530 километра от Германия до Швейцария е колко далеч всъщност стига границата на автономния пробег при новия електрически модел.

Свръхтовар

Според официалните данни на производителя, пробегът на ID.3 с напълно заредена батерия е 420 километра.Те обаче следват изискванията на изпитателната процедура WLTP, които не предполагат наличието на багаж и вземат предвид само теглото на водача. Феликс Еголф, операторът и цялата снимачна екипировка тежат почти 250 килограма, но опитният шампион по икономично шофиране няма намерение да допуска това да му попречи – намерението му е да докаже, че заводските показания за пробега могат да се постигнат дори и при наличието на допълнително тегло на борда.

Феликс Еголф е свръхконцентриран и следи и преценява внимателно всеки детайл от обстановката на пътя в далечна перспектива - когато е възможно, спирането се избягва с цел да се съхрани инерцията и автомобилът да се движи постоянно и с минимални загуби. Средната скорост на движение е 56 километра в час. „Оптимално би било да изминем една трета от общото разстояние без да ползваме тяга от двигателя“, посочва високите си цели той.

Особено впечатляващ е подходът му към кръгови кръстовища - малко преди тях той превключва от позиция "D" в положение "N" на скоростния лост, при което ID.3 практически полита без съпротивление към набелязаната цел, а при необходимост излишъкът от скорост се „обира” леко само с рекуперация, която възстановява излишната енергия обратно в акумулаторната батерия. Една от характерните особености и предимства на новия ID.3 е способността му да разпознава кръговите кръстовища и знаците за ограничение на скоростта самостоятелно и съответно да намалява скоростта без необходимост от намеса от страна на водача.

Навигацията, дневните светлини, радиоуредбата и вентилацията са включени през цялото време - в края на краищата, комфортът не трябва да страда дори по време на подобни маратонски тестове. Първата половина от маршрута се състои главно от продължителни магистрални отсечки, на които ID.3 се настанява спокойно в дясната лента и се плъзга без усилие и на безопасна дистанция в равномерно движещия се поток на товарните автомобили.

По инерция през планината Фихтелгебирге

Благодарение на разнобразния релеф с постоянни изкачвания и спускания на германската магистрала A9 по склоновете на планината Фихтелгебирге, се разкриват възможности за по-дълги фази на движение по инерция. По височините ID.3 обикновено се изкачва с доста непринудено темпо, което съхранява максимално енергията и не топи показанията на оставащия пробег на арматурното табло. Това поведение има и други добри страни – „По този начин човек възприема обстановката по-пълноценно и всъщност вижда повече“, споделя Феликс Еголф и добавя - „Бавното движение се отразява добре. Главата ти се изчиства." Изгубената на изкачване енергия се възстановява частично от рекуперацията при спускане.

При километър 87, в баварския град Хоф, 19 % от капацитета на акумулаторната батерия вече е изразходвана. Индикаторът за оставащия пробег отчита 346 километра, но до желаната крайна цел има още цели 444 километра. Маршрутът преминава през прочути туристически забележителности като Байройт, Нюрнберг и Улм, където след почти 400 изминати километра в екипажа се усеща известно облекчение - за първи път след старта оставащият пробег съответства на разстоянието до крайната цел на пътуването в Шафхаузен.

Финалът - на косъм

С приближаването до швейцарската граница, оставащата в акумулаторните клетки енергия става все по-оскъдна и в цялата операция постепенно започва да се чувства напрегнатата атмосфера на криминален трилър. Създава се авариен план В и като предпазна мярка се правят проучвания в навигацията относно местоположението на най-близката зарядна станция. В крайна сметка обаче „хипермайлърът” се доверява на инстинктите си и след преминаването през митницата продължава да шофира напълно спокойно и невъзмутимо, въпреки че индикаторът на батерията показва два процента, а до финала все още има повече от десет километра.

В крайна сметка рискът е възнаграден и след девет часа и половина шофиране и 531 изминати километра първият ID.3 в Швейцария стига до автокъщата AMAG в Шафхаузен.