fbpx Първия научно-технологичен парк със супер технологични проекти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първия научно-технологичен парк със супер технологични проекти

Създаване на нови суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център са само част от проектите, които ще се развиват в новия научно-технологичен парк T+IN. Това стана ясно по време на пресконференция по повод старта на дейността на уникалния по рода си за Балканите иновативен хъб. Стратегическите посоки за развитието на технологичния парк бяха представени от неговия изпълнителен директор Елица Панайотова. Плановете си за следващите месеци разкриха и представителите на голяма част от компаниите, които започват работа на територията на научно-технологичния парк. Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди.

Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т.нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. „Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб“, разкри Ираван Хира, генерален директор на компанията у нас.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента“, обясни още Хира.

Елица Панайотова разкри повече информация за още един съвместен за бизнеса и науката проект, който ще се разработва в една от лабораториите – този между българската компания "Провиотик", произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кирил Петков от „Провиотик“ каза, че едно от ключовите предимства, отличило техния продукт от останалите, е фактът, че компанията се фокусира не само върху маркетинга, а върху фундаменталната наука. „Чрез нашия проект успяхме да обединим учени от цяла България на изключително високо ниво, между които преди това не съществуваше координация. Обединението, което научно-технологичния парк ще постигне под своя покрив, ще осигури на нас, компаниите, една изключителна възможност да намерим всички тези хора тук, да се свързваме с целия български научен потенциал по-лесно. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат Лабораториите в комплекса“, разказа Кирил Петков.

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ споделиха задоволството си от факта, че предстои много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в успешна услуга или продукт. 

Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; IT-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техника и био и фарма лаборатории.