fbpx Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г.

Водеща снимка
Да

Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г.

Първият български телекомуникационен сателит BALKANSAT 30B се очаква да бъде изстрелян през 2023 г. Това беше съобщено по време на пресконференция на BalkanSat – българска компания, която цели да изгради и оперира телекомуникационната сателитна система BALKANSAT 30B. Тя ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор.

Услугите на компанията могат да се използват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други. Връзката е висококачествена и сигурна, а най-голямото предимство е това, че сигналът е криптиран, така че не може да бъде проследен или подслушван. Също така системата BalkanSat 30B ще подпомогне по-бързото развитие на дистанционните услуги в много сфери, сред които електронното образование и здравеопазване, които са от ключово значение за всяко съвременно общество.

Сателитната система ще предостави и високоскоростна широколентова връзка на разумна цена и за частния сектор – телекомуникационни и мрежови оператори, средни и големи предприятия и др. BALKANSAT 30B ще допринесе и за развитието на 5G системата в България, тъй като сателитите са най-рентабилната бекхоул алтернатива на наземните мрежи. В допълнение, сателитните системи ще имат важна роля за разширяването на комуникационното покритие върху селски и трудно достижими райони в България, както и в случаи на бедствия и аварии.

Виктор Стефанополи, директор „Public Affairs“ в BalkanSat, заяви: „Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство на BALKANSAT 30B е неговият обхват, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти”.