Първият дизелов хибрид

Видях как двамата младежи извърнаха глави и учудено погледнаха, когато спрях и паркирах на улицата пред едно кафене. „Абе, това нещо как върви?”. След кратка пауза – Не виждаш ли че пише хибрид? На ток върви! Затова не се чува!”
- А билети късаш ли като се качат пътници, че то си е тролей”, добронамерено се закачаха момчетата с мен.
- Какъв е този автомобил? - попита единият.
- Ами всичко – отвърнах аз - SUV, ван, купе... – каквото ти трябва, всичко предлага. Дотук приключих разговора и ги оставих в размисли за автомобилите.

 

 

Наистина когато се качих за първи в автомобила, тишината при потегляне бе стресираща и инстинктивно се наклоних напред (заедно с колегата ми, все едно ще дойдем по-близо до мотора), за да чуем работи ли нещо? Само инидикацията на таблото, че хибридната система е готова ни „каза”, че сме готови да потегляме. Всеки шофьор е свикнал с достоен рев да чуе присъствието на автомобила си. При хибрида 3008 го няма – съвсем по френски дори и потеглянето е елегантно, защото първият в света дизелов хибрид тръгва задвижван от електромотора. На разположение на водача са двулитров дизелов мотор, 163 к. с. и електрически двигател с мощност от 37 к.с. - общо 200 к.с.

Моделът е първият сериен автомобил, използващ технологията HYbrid4, която комбинира електричество и дизел. Едно съчетание, което осигурява евтини градски „билети” (разбирай много нисък градски разход на гориво) и в същото време безкомпромисно пътно поведение, мощ и комфорт.

Докато разучим кое как става оставаме на режим Аuto – нека машината преценява вместо нас. На разположение са още три режима – ZEV (Zero Emission Vehicule), 4WD (4Х4) и Sport. Движа се с около 50 км/ч и продължаваме да вървим на ток. Батерията обаче бързо се изпразва – всичко това се изобразява на екран в центъра на таблото, който автоматично се отваря и затваря. Изцяло на ток могат да се изминат около 5-6 км със скорост до около 60 км/ч, като има голямо значение и релефа на терена, ако е наклон може и с по-висока скорост да се движите. Допълнително се използва и системата Stop&Start, която автоматично спира мотора при светофари или задръстване. Изключително я оцених при връщането ми след Великденските празници, когато колоната за влизане в София беше от Долни Богров до табелата на града. Там реализирах най-голямата икономия на гориво, спестявайки си увеличеното подаване на гориво в такива ситуации и постоянното потегляне на първа и спиране. От Peugeot казват, че разходите на гориво спадат с около 35%. Ако се кара внимателно в града, е напълно възможно 2/3 от времето да се движите на ток (ама тъй като София е по-различна от другите градове, а французите не са я имали предвид, най-много може да изкарате половината, което пак е изключително постижение, да не говорим, че шофьорът има интересно предизвикателство да се състезава с техниката). Разбира се, когато нивото на батерията е недостатъчно, дизеловият мотор стартира, дори и ако сте избрали режим ZEV.

 

 

 

Съвсем неочаквано ми се наложи да ползвам и режима 4WD, защото пролетния дъжд, валял през нощта, беше разкалял критично терена, през който трябваше да минем. Удоволствие изпитах от усещането, че управлявам високопроходима машина, която без проблем се справи с хлъзгавата ситуация. При този режим предните колела са поверени на дизеловия мотор, а задните на електрическия. Разпределението на въртящия момент може да достигне до 40% към задния мост, което се преценява автоматично от компютри според ситуацията. Но дори батерията да е напълно разредена, 4х4 е винаги в готовност, защото старт-алтернатора може винаги да осигури 8kW мощност.

 

 

При спортния режим, както може да се очаква, двигателят работи на по-високи обороти, предавките се сменят по-динамично, така че да се усети онзи нервен хъс, присъщ на състезателните характери.
Двигателят с вътрешно горене е разположен под предния капак, а електрическия на нивото на задния мост, като не е пожертвано багажното пространство. Батериите Ni-MH (никел-метал хирбид) се намират под прага на багажника. Системата за възстановяване на енергията трансформира кинетичната енергия в електрическа за зареждане на батериите.

 

 

 

3008 е оборудван от 6-степенна механична пилотирана, секвенциална скоростна кутия. По желание може да се управлява и с перца от волана или със скоростния лост. Ръчната спирачка е електрическа, която автоматично се включва и изключва при спиране и потегляне.
И за да не останете с впечатлението, че хибрида е изключително градска кола, поведението на пътя е отлично – много динамичен, пъргав и с изключителен комфорт за дълъг път. Безкрайният стъклен покрив доставя много светлина, в комбинация с високото положение на пътя усещането е, че плуваш в пространството, някъде в облаците... И тъй като днес всички говорим за облачни технологии, hi-tech усещането се излъчва от всеки елемент – модерна централна конзола, с копчета заимствани от самолетите, бляскав метал, прозрачен дисплей на нивото на очите, на който се изписва дигитално скоростта, удобна ръкохватка на конзолата за пътника на първата седалка. А контейнерът, развиващ се под подлатъкника между предните седалки, е огромен – така че да събере слушалките за видео системата интегрирана в поглавниците на предните седалки и още много други предмети.

Цената на този високо технологичен автомобил е 69 205 лв. с ДДС

 

 

 

Коментари

"H"-то от Ni-MH не е "хирбид"