fbpx Първият електромобил на Volvo е XC40 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първият електромобил на Volvo е XC40

 

Появата на електрическите автомобили е една от най-големите промени в историята на автомобилната индустрия. За пръв път от 100 години насам те се движат не с бензинов или дизелов двигател, а благодарение на електромотор.

С предстоящото представянето на изцяло електрическия SUV Volvo XC40 през октомври, Volvo Cars не просто показва първия си електромобил, но и предоставя на клиентите си един от най-безопасните автомобили на пътя.

„Независимо дали Volvo автомобилът се задвижва от електричество или двигател с вътрешно горене, той трябва бъде безопасен.“, казва Малин Екхолм, ръководител на отдела за безопасност на Volvo Cars. „Напълно електрическият Volvo XC40 ще бъде един от най-безопасните автомобили, които някога сме създавали.“
Докато надграждат отличните стандарти за безопасност на оригиналния Volvo XC40, инженерите по безопасност на Volvo Cars изцяло преработват и подсилват фронталната структура, за да се справят с липсата на двигател. Целта е да се отговори на високите изисквания на бранда и да се осигури безкомпромисна безопасност на пътниците.

За да запази пътниците в безопасност и батерията невредима в случай на сблъсък, Volvo Cars разработва и нова, уникална структура във Volvo XC40. Батерията е защитена от предпазна клетка, която се състои от рамка от екструдиран алуминий и е разположена в средата на каросерията на автомобила, създавайки вградена зона за смазване около акумулатора.

 

Поставянето на акумулатора в пода на Volvo XC40 има за цел да намали центъра на тежестта на автомобила, за по-добра защита срещу преобръщане.
В същото време каросерията на автомобила е подсилена не само отпред, но и отзад. Електрическият задвижващ агрегат е интегриран в структурата на каросерията, за да реализира по-добро разпределение на силите на сблъсък, далеч от кабината и да намали напрежението върху хората вътре в автомобила.

В изцяло електрическия Volvo XC40 е въведена и нова технология по отношение на системите за безопасност. Това е първият Volvo модел, оборудван с нова сензорна платформа на Advanced Drivers Assistance Systems (ADAS) със софтуер, разработен от Zenuity, компания, собственост на Volvo Cars и Veoneer.
Новата платформа ADAS е модерна, мащабируема система за активна безопасност, която се състои от масив от радари, камери и ултразвукови сензори. По този начин Volvo поставя основата за бъдещото въвеждане на технология за автономно задвижване.

Volvo Cars ще разкрие повече подробности за напълно електрическия Volvo XC40 през следващите седмици, преди официалната премиера на модела пред широката публика на 16 октомври.