fbpx Първият петък на август - международен ден на бирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първият петък на август - международен ден на бирата

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август. Основан е през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването си международният ден на бирата се превърнал от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник сред 207 градове в 50 държави на шест континента.Официално международният ден на бирата има три цели:

- Да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата.

- Да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира.

- Да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.

Участниците се насърчават да си подаряват и разменят бири и да изразяват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и другите техници, свързани с бирата. Насърчава се в този ден участниците да напуснат зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо различно от друга страна и култура.

У нас по данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) продажбите на бира за 2019 г. са 5.4 млн. хектолитра. Според национално представително проучване от юни тази година, през лятото бирата е най-често консумираната напитка след водата. Всеки втори българин (55% от респондентите) твърди, че пие бира поне веднъж седмично. Любопитно е, че все повече нараства консумацията на бира и сред дамите в световен мащаб.

Бирата негласно се е превърнала в традиционен символ на лятото и добрата компания, като експертите съветват тя да се консумира правилно - студена, но не ледена, за да разкрие най-пълно характерните си черти. И да не се прекалява!

От 2007 до 2012 г. международният ден на бирата се празнува на 5 август. След 2012 г. основателите са направили проучване сред почитателите на напитката и избрали да преместят празника да е винаги в първия петък на август