fbpx Първият учебен ден на първокласниците струва 338 лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първият учебен ден на първокласниците струва 338 лв.

Тази година родителите на първокласници ще отделят средно 338 лв., за да покрият разходите, свързани с първия учебен ден, а при гимназистите тази сума нараства със 150 лв. и достига 488 лв. според последно проучване.

За своите първокласници българите родители отделят 232 лева годишно за ученически пособия, 309 лева за хобита и занимания, 342 лева за облекло. В гимназиалните класове тези суми са 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за хоби, 372 лева за облекло.

Попитани дали биха взели заем за покриване на разходите около старта на учебната година, 50% от българските родители на първокласници отговарят с „да“. Българите с деца, които започват средно образование, също се нареждат начело с 50%, като в някои от останалите страни гимназията води до повече затруднения – 37% от поляците биха взели заем, заедно с 28% от словаците и 25% от чехите.

Любопитен резултат от проучването е, че 85% от децата имат мобилен телефон, компютър, лаптоп или ноутбук, за разлика от други европейски държави, където процентът е доста по-нисък.