fbpx Път към небесата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Път към небесата

етикети

 

Във времена на криза, в които автомобилната индустрия пострада най-много, да чакаш 6-7 месеца за да получиш ключовете на новия си автомобил, е меко казано немислимо. Но е факт. Пред този феномен се изправя и най-новият модел на Mazda – CX5, който с появата си предизвика фурор и въпреки увеличеното производство, не успява да задоволи световното търсене, включително и у нас. Много са причините за изключителният интерес. Докато всички се чудят как „режат” от двигатели, Mazda започва оптимизация на всяко винтче и гайка, с типична японска прецизност, така че наистина да постигне търсената от всички икономичност.
CX-5 е първият модел на марката, в който е заложена и реализирана идеята Skyactiv и според рекламните послания, с този модел се слага ново начало на автомобила.
Един от най-силните изрази на Skyactiv технологията е създаването на нов бензинов двулитров мотор (SkyActiv G) със 160 к.с. и 165 к.с., като променяйки степента на сгъстяване с непостигано до сега ниво - 14:1, крайният резултат е разход от 6 литра на 100 км при комбиниран цикъл. Към това се прибавя и леката конструкция на колата и предлаганата стандартно система стоп/старт.

 

Изцяло новият coммon-rail дизелов мотор на Mazda (SkyActi D) 2,2 л с каскадно пълнене с два турбокомпресора, което осигурява постоянна мощност и тубродупката не се усеща изобщо, също постига забележителни резултати - едва 4.5 л/100 км (комбиниран цикъл за стандартния дизелов агрегат с предно предаване и механична трансмисия). За това доприняса и изключително ниската степен на сгъстяване, която отново е 14:1, но инженерите специално са работили за това намаляване.
Mazda предлага две нови авангардни шестстепенни трансмисии – механична и автоматична. И двете подобряват ефективността, като допринасят за намаляване разхода на гориво и подобряват динамиката, благодарение на високотехнологичните си, леки конструкции. Имах възможност да управлявам дизеловия мотор с автоматична скоростна кутия – превключването е изключително меко, почти не се усеща и в същото време автомобилът реагира много динамично. Всъщност при излизането на модела у нас имах възможност за кратко да управлявам и бензиновия мотор – също никакъв компромис в динамиката.

 

Удоволствието да пътуваш на дълъг път е изключително, защото поведението е като на лек автомобил, който обаче стои високо. Въпреки този по-висок център на тежестта, няма клатене и несигурност по завоите. Воланът е директен, оборудван с бутони за управление. Моделът има и още едно предимство, че по-високият клиренс му дава сериозни възможности за преминаване през пресечена местност. И докато навън термометърът се задъхваше от 40 градуса, в колата се наслаждавахме на перфектен хлад, без да залепваме по седалките (не рядко ми се е случвало при силно работеща климатична инсталация).

И като говоря за купето, едно от основните неща, което ме зашемети, бе звукът от аудиосистемата – слушам песните на една от любимите ми групи още от ученическите години – Chicago. Не пестя силата на звука. Имам усещането, че съм в концертната зала и направо брас-секцията звучи на живо. С кристална чистота усещам богатството на тембрите. Озвучителна surround аудиосистема от висок клас BOSE® с 9 високоговорителя, конструирана специално за модела CX-5, си върши работата. Ефектът "панорамен" звук и система AudioPilot2 постоянно регулират силата на звука в зависимост от скоростта и пътното покритие. Наистина е невероятно!
Трябва да отбележа, че и без музика акутстиката в купето е отлична – без никакви странични шумове.

CX-5 предлага сериозно багажно пространство с обем 503 литра и при сгъване на задните седалки то нараства до 1620 литра. Сгъването е много лесно - с лостчетата, които са разположени в горната част от двете страни на багажника или с бутони, разположение в горната част на облегалките. Така седалки се скриват в пода и образуват равна повърхност. Моделът разполага и с модерна версия на уникалното за марката Mazda покривало на багажника Karakuri, което се отваря и затваря автоматично заедно със задния капак. Теглото му е само 2 кг (наполовина на това в комби-версията на Mazda 6), сгъването става с едно движение, а съхранението му е удобно под пода на багажника.

Още нещо интересно – с този модел Mazda за първи път представя новата си дизайнерска линия KODO или казано иначе „Духът на движението”. Като цяло, лично аз възприемам дизайнът като изключително младежки, с предизвикателен дух и самочувствие. Новата предна решетка с “емблематично крило” заявява категорично, че на пътя има състезател, готов да превземе всичко.

Не на последно място е и възможността за ползване на данъчен кредит. Цената на модела започва от 44 980 лв. за бензиновия мотор с предно предаване.