fbpx Пътуваме все по-често, но за по-кратко | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пътуваме все по-често, но за по-кратко

Премахването на стреса е основната причина за хората да пътуват. В същото време пътешествията стават все по-кратки - средният брой нощувки на глобално ниво е осем, в сравнение със средно десет нощувки за пътуване през 2013 г. 

На глобално ниво се очертава тенденция за повече пътувания в бъдеще - от средно 2,5 пътувания за последните две години до средно 2,7 за предстоящите две. Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3,2 за 2017 г. Това показват данни от изследването “Глобални нагласи за пътувания”на Visa.

Съвсем обяснимо, технологиите помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно. 88% от хората споделят, че са имали интернет връзка по време на пътуването си и това много им помага дори при някои моментни решения. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават.

Съвсем естествено е също, когато предприемете по-далечно пътешествие да посетите няколко държави в региона 11% от пътуванията по света включват посещения на няколко държави в рамките на едно пътуване.

Най-посещаваната дестинация в света през последните две години е Япония, която измества САЩ от челното място. Тук трябва да се отбележи и ролята на предпочитанията според произхода: например, хората от региона на Тихоокеанска Азия най-често избират Япония като дестинация за пътуване. Американските граждани предпочитат континентална Европа, Мексико, Канада и Япония.

Жителите на Саудитска Арабия обаче най-широко отварят портмонетата – те се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците.
Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) все още предпочитат разплащане в брой. Въпреки това, те споделят, че Парите в брой причиняват тревожност. Основното притеснение по време на пътуване е загубата или кражбата им.

От съображения за сигурност едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина. Водещата причина за това разбира се е свързана със сигурността.  Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони. 
Пътуващите са и доста разточителни - средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1 793 долара. Средната сума в брой, с която пътуващите разполагат в себе си, достига 778 долара. За да разполагат с такива суми в брой, 72% от хората  обменят пари в съответната валута още докато са в родината си и преди самото пътуване.

Хората се оказва, че много добре пресмятат разходите си по време на пътешествията си. Цели 87% посочват, че разполагат с останали пари в брой в края на пътуването. Едва 29% от пътуващите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара.

Общите нагласи са, че през тази година ще се харчат повече пари за пътувания, като най-голям ръст се очаква сред пътуващите от региона на Близкия изток.