fbpx Пътуване през Лапландия с модерна шейна с 306 к.с. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пътуване през Лапландия с модерна шейна с 306 к.с.

Сигурно заради условията за тренировки в родината си двама от най-добрите пилоти, които някога са се състезавали по рали пистите по света, идват от Финландия. По пустите, предимно заснежени пътища на Лапландия в края на есента, а понякога и върху замръзналите езера, Тимо Макинен и Рауно Алтонен придобиват онази фина чувствителност на ръцете и краката, която по-късно им помогна в борбата за всяка секунда.

MINI има особена връзка с двамата „летящи финландци“, през 1965 респективно 1967 година Макинен и Алтонен с classic Mini Cooper S печелят второто и третото място в крайното класиране на Рали Монте Карло.

При зимното пътуване с актуален модел на британската премиум марка като MINI John Cooper Works Clubman (среден разход на гориво: 7,4 – 7,1 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 169 – 161 г/км) веднага се разбира, че спортното шофиране в Лапландия изисква особени умения. Мощността от 225 кВт/ 306 к.с. под предния капак изисква нежно отношение към педала на газта, за сметка на това серийното задвижване на четирите колела ALL4 осигурява прецизно разпределение на разточителната мощност между предната и задната ос, като при твърде агресивен подход се намесва DSC (Динамичен контрол на стабилността).

Във времето на върховите постижения на Макинен и Алтонен все още няма нито мощност на такова ниво, нито задвижване на четирите колела и електронни помощници. Те постигат своя вълнуващ стил на шофиране със значително по-скромни средства. През 2010 година те са приети като първи пилоти в новооснования „Rally Hall of Fame“ – заедно с Пади Хопкърк от Северна Ирландия, който още през 1964 година постига първата цялостна победа на Монте Карло с classic Мini. И затова изобщо не е случайно, че залата на славата на рали-спорта е разположена във Финландия. В автомобилния музей Mobilia в Тампере са почетени най-великите пилоти в този спорт. През годините множество други рали-пилоти от страната на 1000-та езера заслужават прякора „летящ финландец“. Поне 11 от общо 26 члена на „Rally Hall of Fame“ са финландци. Затова посещението на музея е идеална прелюдия към пътешествие по стъпките на легендите от рали-спорта.

Спонтанно се увеличава и радостта от предстоящите тестове на динамичните характеристики на MINI John Cooper Works Clubman на лед и сняг. Ако потеглите за Лапландия от Тампере, имате възможност да карате стотици километри на север по финландското западно крайбрежие, за да свикнете бавно с арктическите температури. В Лапландия цари зима от най-чиста проба: сковаващо студена и с много сняг. И затова трябва да сте подготвили топли дрехи. MINI John Cooper Works Clubman предлага много място за тях с багажника си с вместимост 360 литра зад отварящите се настрани ”Split Doors“ отзад. При сгъване на облегалката на задната седалка вместимостта на багажника се увеличава до 1 250 литра. Допълнително място за ветроупорните якета, топло ски бельо и вълнени чорапи има в MINI кутията за багаж на покрива. Тя има вместимост 320 литра и с помощта на опционалните дъги на покрива на MINI John Cooper Works Clubman и предлаганите от Оригинални MINI Аксесоари напречни греди може да се монтира на покрива бързо и сигурно. След междинно спиране в столицата на Лапландия Рованиеми скоро пресичате и Северният полярен кръг. Безкрайността на на пейзажа ви приканва просто да продължите да следвате пътя през гъсти иглолистни гори и покрай многобройни езера. MINI John Cooper Works Clubman неотклонно продължава напред през дълбокия сняг. Далеч от пътните знаци и светофарите, заледените повърхности ви канят да усъвършенствате изкуството да завивате, докато се носите в дрифт.

Регионът Лапландия се простира на север от Швеция, Норвегия, Финландия и Русия. Той обхваща района на заселване на първоначалното саамско население, чиято култура и история са документирани нагледно в музея в село Инари. Тези, които са стигнали до там, може би си мислят за продължаване на пътуването до Северния нос на норвежкия остров Магероя. В края на краищата ще трябва да изминат още само 400 км.

На много места в Лапландия имате възможност при поход със снегоходки или разходка с кучешки шейни да видите арктически лисици, снежни бухали и други животни в естествената им среда. Освен това желанието да се види полярното  сияние в дълга зимна нощ привлича в далечния север туристи от цял ​​свят. Щом температурите и видимостта са идеални за природния феномен, трябва да побързате да достигнете навреме до подходящия наблюдателен пункт. С MINI John Cooper Works Clubman дори и това специално пътуване се превръща в удоволствие. При нощното „каране на шейна“ с 306 конски сили, опционалните адаптивни LED фарове с матрична функция за дългите светлини сочат пътя към едно от онези места, където цветното небесно зрелище може да се наблюдава особено добре.

Зоопаркът в Рануа дава възможност за лесни срещи с арктическата фауна. В покрайнините на малкото градче на около 80 км южно от Рованиеми посетителите могат да наблюдават лосове, северни елени, кафяви и полярни мечки, вълци, арктически лисици и много други животни, чиято родина е Северна Скандинавия. Ranua Wildlife Park е открит през 1983 година и е една от любимите туристически атракции в Северна Финландия. За по-дълъг престой, на територията на парка за диви животни се предлагат къщи и така наречените Arctic Fox Igloos. Тези помещения за настаняване са разположени директно на брега на езерото Ранунджарви и имат не само собствена сауна, но и напълно остъклена спалня със северно изложение, която е и предимно наблюдателна станция. Защото едва ли е възможно да чакате някъде в Лапландия появата на прочутото северно сияние в по-уютна и по-топла атмосфера.