fbpx Работа отвсякъде, сигурност и добро потребителско преживяване са възможни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Работа отвсякъде, сигурност и добро потребителско преживяване са възможни

Последните две години промениха начина, по който живеем, учим и работим. Изправени пред масивна промяна, всички организации вложиха усилия да се адаптират и да поддържат функционирането си от разстояние.

В същия момент организациите са изправени пред предизвикателства поради липса на опит, познания и експертиза в технологиите. Тук идва ролята на лидерите в индустрията и технологичните партньори. Какво е основното предизвикателство? Съгласно McKinsey, 68% от организациите нямат подробна визия или план за функциониране в хибридното бъдеще. Изпълнението на тази задача изисква подкрепата на ИТ екипите в самите организации и доверени опитни технологични партньори.

Иван Житиянов, Управляващ директор на Telelink Business Services споделя: “Нашите клиенти сравнително бързо преминаха през дигитална трансформация, при това доста успешно. Промените в начина на мислене и работа вече са тук и ще останат за дълго. Напредничавите организации вече разбират, че истинската трансформацията тепърва започва, за което е нужен съвсем различен поглед. Освен чисто технологичния аспект, трябва да се обърне внимание и на управлението на промяната, дълбокото познаване на индустрията и процесите в нея, и най-важното - служителите. Технологичните компании като нас, трябва да се адаптират и да се превърнат в бизнес партньори.”

Необходимо е да се обърне внимание на сигурността и  привеждането й в съответствие с националните, корпоративните и международните регулации. Традиционните методи за обезпечение на сигурност, когато всички служители и устройства са в офис средата, отстъпват място в ползата на сигурно, безпроблемно потребителско преживяване в хибриден работен формат. Именно затова организациите усилено търсят опитни партньори, за да им помогнат да обединят сигурността, потребителско преживяване и възможността за работа отвсякъде в едно безкомпромисно технологично решение.

Сигурността - най-голямата бариера пред организациите

Последиците от пандемията, когато преместването на работните места у дома доведе до отслабване на политиките за сигурност, е причината днес фокусът да бъде именно върху нея. Затова партньорите имат водеща роля при имплементацията на концепцията за нулево доверие (zero trust), в сравнение с остарялата периметрова сигурност.

Прилагането на zero trust концепцията подобрява потребителското преживяване. Как е възможно това? Ключовият момент тук е разбирането, че когато крайните устройства и приложения се намират навсякъде, дигиталното работно място вече няма периметър. Традиционният подход предоставя достъп, когато потребителят е в мрежата, докато zero trust моделът не се доверява на никого вътре или извън екосистемата на компанията и всеки път изисква верификация. По този начин се намалява възможността от потенциални атаки, предоставяйки на служителите възможността сами да изберат устройствата, на които да работят.

Мислене в дългосрочна перспектива

Технологичните партньори, които умеят да гледат на компаниите холистично и да представят експертиза, когато организациите нямат вътрешна такава, ще бъдат способни да вградят дългосрочни решения на мястото на временните, създадени по време на пандемията. Служителите търсят добро потребителско изживяване и започват да бъдат по-гласни за това пред работодателите си.

Днес, когато хибридна работна среда е норма, новонаетите служители задават на ИТ екипите въпроси, които не са били актуални преди. Например, използвате ли VPN в организацията? Имаме ли SaaS приложения? Разрешена ли е BYOD практика? Прозрачен ли е мониторинга на служителите? В същия момент и ИТ екипите повдигат актуалните теми – имате ли достъп до приложенията, от които се нуждаете, за да вършите работата си? Случвало ли се е да заобиколите протокола за сигурност, за да спестите време? Лесно ли е взаимодействието между колеги в дигитална среда?

Експертизата на партньора е ключова

По време на фундаменталната дигитална трансформация, в която се намираме, партньорите имат две ключови роли. Първата е ролята на технически експерт, който е готов да помогне в поставянето на основите за предоставяне на  пълният технологичен потенциал, който е  необходим за поддържане на работните процеси в хибридна среда.

Втората роля на партньора е на индустриален експерт. Организациите се нуждаят от партньори, които да бъдат техните очи и уши, за да разберат по-добре от какво се нуждаят служителите им, за да работят ефективно отвсякъде.

Заедно тези две роли ще помогнат на организациите в успешната им дигиталната трансформация към хибриден модел на работа.