fbpx Работата от дистанция – ползи и предизвикателства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Работата от дистанция – ползи и предизвикателства

Работата от дистанция – ползи и предизвикателства

5 практически съвета за установяване на успешна комуникация между вашите виртуални екипи

Понеделник е. Работната седмица е започнала с чаша ароматно кафе и отваряйки лаптопа, пред вас вероятно се е открил някой страхотен планински пейзаж. А може би усещате полъха на морските вълни или пък сте предпочели да останете в домашния уют със семейството си?

Звучи ли ви по-привлекателно от познатия работен сценарий - от 09:00 до 17:00 часа, между четири затворени врати? Благодарение на новите технологии и тенденциите в големите компании, вече е възможно да съчетаете удобство с работа по мащабен проект, общуване с колеги от 4 континента, обработка на документи в реално време и др.

Говорим си за т.нар. отдалечени работници и екипи.

Казано с други думи – работата от разстояние, която стана особено достъпна благодарение на интернет свързаността и облачните услуги. Според проучване на Global Leadership Summit, 34% от анкетираните бизнес лидери са обявили, че до 2020 г. поне половината от работната сила в компаниите им ще работи от дистанция.

Идващите тенденции в начина, по който вършим служебните си задължения, оказаха сериозно влияние и върху процесите по подбор на кадри. HR-те вече не са ограничени от критерия геолокация, защото отвореният пазар им позволява да избират измежду най-добрите таланти на планетата. Тези таланти от своя страна вече са информирани за възможността да работят от някое любимо слънчево кътче, а доказателство за това е и нарастващият брой фрийлансъри. В тази връзка можем да добавим, че за т.нар. поколение „Милениълс“ (22-36г.) гъвкавостта на работното място е един от ключовите фактори при избора им на работодател.

Дистанционната работа спестява на служителите време и финанси за пътувания до и от офиса. Сега те могат да се събудят в топлото си легло и само след няколко клика да са в офиса - домашният офис, който те сами са изградили. И в случай, че организират работата си по този начин, семейството им вече се е превърнало в неразделна част от ежедневието им. Работата от домашен офис обаче крие някои рискове като евентуално незачитане на служебното пространство в дома. Затова е важно отрано да се зададат определени правила на поведение в домашния офис.

Намирането на баланс между личен живот и служебни задължения остава голямото предизвикателство за отдалечените работници.

От една страна споменахме за постоянната връзка със семейството, но от друга, трябва да вземем предвид факта, че живият контакт с колегите става ограничен. Това би могло да доведе до известна изолираност. Тук на помощ идват редица страхотни мобилни приложения за комуникация, които създават свързаност идентична с комуникацията в офисна среда. Отдалечените работници имат и едно страхотно предимство – да сменят обстановката често. Защо не с тренировка в залата, разходка в парка, или изобщо да напомнят на себе си, че са хора преди всичко.

Според проучване на университета Бентли в САЩ, до 2025г. близо 75% от работната сила ще бъде заемана от поколението „Милениълс“. Поколение, което говори на „ти“ с новите технологии и знае предимствата на работата от дистанция. А също и предпочита фирмени политики като BYOD (Bring Your Own Device) – всеки служител може да донесе личното си мобилно устройство и да работи от него. Вероятно подобна политика стимулира креативността на служителите, но и пести финансов ресурс на компаниите от закупуване на техническо оборудване.

Работата от дистанция е обект на положителна дискусия сред бизнес дамите.

В нея те виждат логичното продължение на кариерния път, независимо от събития като бременност и майчинство, защото ще могат да работят отвсякъде и по всяко време. Според проучване на Remote.com в 53 компании, предлагащи работа от дистанция, около 42% от ръководните длъжности се заемат от жени. За сравнение, в компаниите от S&P 400 числото е едва 14%. В анкета за Jobsite, 76% от отговорилите бизнес дами посочват фирмите с гъвкави условия като по-способни в задържането на най-добрите си кадри.

Кой е най-важният компонент в изграждането на виртуални екипи?

Отговорът е един – комуникацията. На Вашето внимание представям 5 съвета за успешна комуникация при работа от разстояние.

- Изберете подходящ софтуер за комуникация – голям процент от тези софтуери вече са в клауда и позволяват редица удобства като споделяне на файлове в общо пространство, провеждане на видео конференции, презентации, споделяне на работен екран и достъп до тази компилация от всяка точка на света.

- Установете регулярни срещи – ежеседмични оперативки на екипите относно свършената работа биха могли да сплотят колектива и да му помогнат в поставянето на общи цели.

- Внимавайте за часовите зони – колегите ви в САЩ, Германия и Англия работят в различна часов зона, уважавайте графиците им. Разбира се, това не означава да спрете работата си, когато всички спят, но винаги имайте едно наум, че има часове, в които повече хора са активни и съобщенията ви могат да пожънат истински успех.

- Изградете доверие – споделяйте регулярно резултатите от Вашата работа, за да демонстрирате своята откритост и желание за успех. Това може да се случва във видео разговори на избран интервал от време.

- Споделяйте – макар, че колегите ви вероятно не са наблизо, може би дори на друг континент, най-важната съставка остава човекът и нуждата му да общува. Едно обикновено питане в понеделник сутрин от рода на „как изкара уикенда?“ може да направи деня ви усмихнат и позитивен.

Независимо дали сте решили да позволите работата от дистанция във вашата компания или намирате офисната среда за по-ефективна, помнете, че културата на работа се променя с висока скорост. Особено чрез поколение „Милениълс“, което вече се настанява на позиции, взимащи важни бизнес решения. Ако искате да инвестирате в служителите си, започнете изграждането на стратегия за гъвкаво работно място още днес.

Защо не с малка зона за релакс до близката вендинг машина?