Test drive

Range Rover Velar – 50 нюанса сиво (ВИДЕО)

 

Буквално в сърцето на мината сме. Пейзажът е лунен (не че съм била на луната, ама така си го представям от снимки), само дето оранжевото слънце огрява земните недра и Него. А той е застанал в покой, брутално красив и съвършен, без сантим излишен мускул. Готов е обаче да те изнасили, а ти с желание да му се отдадеш… Всичко е в сиво, има-няма 50 нюанса, а аз мразя сивия цвят и въпреки това усещам някакъв невероятен заряд от сурова, мъжка сила, която ме завладява. Търся златната жилка, а тя е до мен:)

 

 

Казва се Velar. First Edition – ексклузивен модел, който ще съществува само в първата си моделна година. В три страхотни сиви нюанса - Corris Grey, Silicon Silver и Flux Silver с уникално сатинирано покритие. Всъщност той е роден още през 1970 г., но днес неговото най-ново поколение е по-зашеметяващо от всякога. Четвъртият Range Rover запълва „бялото поле“ между Evoque и Range Rover Sport и носи нов дизайнерски език, подчинен на т.нар. „редукционизъм“ (признавам, тази дума я научих сега), но напълно съм съгласна с приписването и към Velar. Изчистването на всякакви декоративни елементи или огромни предни превземащи светлини са създали гладко „лице”, максимално оптимизирани пропорции, мощни повърхности и в крайна сметка зашеметяващ силует. Дори дръжките на вратите са скрити, така че да не нарушават съвършената линия (нововъведение при Range Rover). LED предни фарове са най-тънките предни светлинни клъстери досега в сериен автомобил Land Rover и именно затова са толкова впечатляващи. Допълнително големите алуминиеви джанти 22 инча завършват впечатляващият силует. Автомобил, буквално изваян от главата до петите.

 

Купето на Velar е убежище, което създава твой собствен интимен свят. В центъра стоят двата огромни 10-инчови сензорни екрана с висока резолюция на новата информационно-развлекателна система Touch Pro Duo. Признаваме, че ни трябваше време докато научим логиката и, но така е с всеки нов смартфон. Тънкият капацитивен поликарбонат прецизно следва деликатните извивки на инструменталния панел, чийто наклон до 30% се регулира чрез бутон и ако „редукционизмът” вече ви е завладял, панелът може напълно да се „вгради” в повърхността. Интегрирането на бутоните за управление на Terrain Response и Terrain Response 2 са премахнали традиционния въртящия се селектор и "твърдите" бутони, създавайки допълнително пространство на централната конзола, и още повече подчертават визуално редуциращия подход.

 

Информационно-развлекателната система включва два многофункционални въртящи контролери, които се различават по гумената си повърхност, рамки с покритие от сатиниран хром и безпроблемно интегрирани цифрови дисплеи. Въртящият бутон за смяна на предавките се издига безшумно от централната конзола при стартиране на двигателя.
Пред шофьора има два аналогови циферблата с 5-инчов TFT дисплей между тях или като стандартно оборудване от спецификацията SE нагоре - 12,3-инчов интерактивен дисплей за водача. Този виртуален инструментален клъстер с висока резолюция осигурява богато, високотехнологично преживяване и позволява на водача да приоритизира ключова информация: конфигурация от два циферблата с информационен панел в средата, един циферблат с два информационни дисплея отстрани или изглед към цяла карта.

 

Предните седалки на Velar предлагат до 20-степенно регулиране, отопление, охлаждане и масаж. Освен кожените тапицерии се предлага и иновативен първокласен текстил, създаден заедно с Kvadrat, водещият производител на висококачествен дизайнерски текстил в Европа. Този устойчив материал включва вълнен текстил в контраст с велурени вложки и е последен писък на модата. Велурените нишки са създадени от рециклирани пластмасови бутилки и са изработени в текстуриран нетъкан текстил, който е мек на допир и в същото време много лесно се почиства.
Луксът в купето се допълва от фурнир в цвят Satin Blonde Linear, който има по-светли петна и поресто сатинирано покритие.
Багажното отделение е огромно - цели 673 литра, които могат да се конкурират с тези, от някои автомобили от по-горния сегмент.

И тъй като съм убедена, че едва ли сте се спускали в сърцето на мина, ви предлагам кратко ВИДЕО от нашата Velar разходка. Заслужава си да хвърлите око, картините от близо са впечатляващи:)

Така сме закъснели с програмата и бързаме неистово към София. Поемаме по някакъв неизвестен междуселски път, пълен със завои – цели 50 км. Е, сега е време да се съвкупим. Да видим кой кого? Velar щедро ми предоставя поводите на 300 к.с. с впечатляващия максимален въртящ момент от 700 Нм. и ми се отдава до последната си фибра и последния нюанс сиво... Представяте ли си, че Velar ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,5 секунди. Натискам педала и се отдавам на удоволствието. Нали казват, че кеф цена няма (въпреки, че шофьорската книжка ми е много ценна). Автомобилът се държи фантастично, въпреки височината си не усещам никакво клатене, влизането в завоите е мека, но категорична лапа. Никак не мога да схвана как „мисли” 8-степенната скоростна кутия – тя просто действа на стотни от секундата! Електрическото сервоусилване на волана (EPAS) като че ли също мисли преди мен. Система за задвижване на всички колела (AWD) предоставя оптимално разпределение на въртящия момент спрямо условията, независимо дали е хлъзгав път или пък динамично шофиране по асфалтиран път, както в моя случай.

 

Няма да разказвам, за офроуд възможностите на автомобила, защото на практика не ги тествахме, но обширна гама офроуд технологии, обединени под името All Terrain Progress Control (ATPC) го правят истински успешен рейнджър в тежки условия. Ако ви стиска този красавец да го вкарате в такива терени. (аз едвам преживях окалването на килимчетата след разходката в мината).

Може би уморена от играта по завоите и с някакво вътрешно усещане, точно на излизане от завоите, на правата отсечка мързеливо отпуснах педала и … в далечината полицаи!! Само минах парадно покрай тях, а те ме изгледаха. Нищо... Благодаря ти, Velar, въздействаш ми и на подсъзнателно ниво!

 

 

 

Снимките и видеото са направени със SONY Xperia X Performance