fbpx Разходите ни за месец са се увеличили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разходите ни за месец са се увеличили

Издръжката на човек от 4-членно домакинство за храна (2 възрастни с 2 деца) в края на 2010 г. е станал 511,.25 лв. Така общата сума за домакинство излиза, че трябва да е с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми. Това показва наблюдението на портребителските цени на КНСБ за декември. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е със 6,4%.

През декември 2010 г. хранителните стоки са поскъпнали с 2,5% спрямо септември 2010 г. - на годишна база с 8,1%.
В групата „Хляб и зърнени храни” средно повишение на годишна база е със 6,4%. Повишение на цените с 11,8% се отчита при млечните продукти.
В групата „Животински и растителни масла” е регистриран годишен ръст от 34,1%.
С 12% са скочили и цените на групата „Зеленчуци и зеленчукови консерви”. Нарастване се регистрира и при цените на тютюневите изделия средно с 36.2% на годишна база, което се дължи изцяло на провежданата държавна политика за увеличение на акцизните ставки.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За една година цените в групата „Жилищните наеми и разходите за поддържане на жилището” са нараснали със 7,7%.
Като цяло в групата „Транспорт и съобщения” се отчита ръст от 7.1% на годишна база.
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 191,41 лв. на човек, което е ръст от 4,3% на годишна база.