fbpx Разширяваме сътрудничеството със САЩ в търговията и високите технологии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разширяваме сътрудничеството със САЩ в търговията и високите технологии

„Необходимо е да работим за разширяване на търговските и икономическите отношения между САЩ и България, които следва да се развиват в съответствие с установения добър политически диалог“. Това заяви секретарят по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски във Вашингтон вчера. „Постигнатите нива на стокообмена и инвестициите между България и САЩ са добри, но има много по-голям потенциал и от двете страни“, посочи министър Лукарски. Той информира, че целта на работното му посещение в САЩ е българската страна да представи не само условията за инвестиции, но и потенциала ни за износ, както и възможностите на българските компании да реализират проекти в САЩ.

„Американските фирми все още не познават добре възможностите, които предоставя България и най-вече предимствата ни като врата за пазарите на ЕС, страните от Близкия Изток и Африка, както и Източна Европа“, подчерта министър Лукарски.

Той посочи, че приоритетите на страната ни са свързани с развитието на високотехнологични производства, в които американските компании са лидери. Секторите, които са във фокуса ни са машиностроенето, включително автомобилното производство, което привлича все повече водещи компании, електрониката, електротехниката, информационните и телекомуникационни технолгии, аутсорсингът на бизнес процеси и услуги. Наред с това в сферата на здравеопазването, туризма и селското стопанство също съществуват възможности от интерес за американския бизнес. Министър Лукарски сподели и успешния опит на някои български компании на американския пазар в сферата на фармацията, роботиката, информационните технологии, соларните инсталации и др. „В областта на търговията, виждаме възможности за по-мащабно присъствие на български традиционни продукти като кисело мляко, сирена, вино и други във водещите американски търговски вериги“, каза министър Лукарски, който по време на посещението ще има среща и с ръководството на водещата американска търговска верига „Уолмарт“.

Министър Лукарски отправи предложение за организиране през следващата година на инвестиционна и търговска мисия на американски компании, която да посети България. Във връзка с тази инициатива, бе договорено Министерството на икономиката и Департамента по търговия да идентифицират сектори и направления в областта на търговията и инвестициите от интерес за двете страни. Спрямо тях ще съгласуват конкретни мерки и дейности, които да се реализират през 2017 г. като мисии, участие в изложения, секторни представяния.

Вчера министър Лукарски проведе и първата от планираните по време на посещението срещи с представители на американския бизнес. В рамките на организираната от Бизнес съвета за Международно разбирателство кръгла маса, бяха обсъдени условията за бизнес и инвестиционната среда в България, както и конкретни интереси на американските компании за реализиране на проекти в страната ни. Енергийният оператор AES сподели своя положителен опит, включително и реализираното пренасочване и позициониране на редица административни дейности на компанията от други европейски страни в България. В срещата участие взеха и водещи компании като Техtron, Cheniere Energy, Sierra Nevada Corporation, S2 Global и др. Те проявиха интерес от възможностите в сферата на газовата диверсификация, технологии за сигурност, охрана и наблюдение, кибер-сигурност, въздушен транспорт.

Американските компании поискаха да се запознаят с икономическата среда в България.