fbpx Разведените все по-често търсят собствено жилище | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разведените все по-често търсят собствено жилище

Разведените все по-често търсят собствено жилище

Делът на разведените хора, решили да се сдобият със собствено жилище с ипотечен кредит, е нараснал двойно за четири години, показва анализ на УниКредит Булбанк за профила на кредитополучателите. Ако през 2010 г. едва 6% от взелите ипотечен кредит са били разведени, то през тази година техният дял нараства на 12%. В същото време делът на семействата, купили си съвместен дом, намалява плавно от 53% преди четири години до 45% през 2014 г. Средната възраст на кандидатите за заем с ипотека се задържа устойчиво на около 36 години.

По отношение на образователния статус висшистите категорично държат първото място по ипотечни, въпреки че техният дял от общия брой кредитополучатели плавно намалява. За сравнение през 2010 г. те са били 55% от взелите жилище с ипотека при 45% през тази година.

Средният размер на ипотечните кредити за четири години намалява с едва 0.5% до 72.3 хил. лв. Времето на изплащане на заемите за собствено жилище също бележи лек спад до средно 22 години. По данни на Националния статистически институт през 2010 г. средният доход на кандидатите за ипотечен кредит е бил 866.95 лв., докато през тази година той се е повишил до 938.07 лв.

През 2014 г. 26% от получилите ипотечен кредит са посочили, че работят като квалифицирани работници, 14% са икономисти, а 7% са инженери. В същото време артистите, фризьорите, социалните работници, учените, филолозите и пожарникарите купили си свой дом с помощ от банката се броят на пръстите на едната ръка.