fbpx Реализирали сме повече износ към ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Реализирали сме повече износ към ЕС

Реализирали сме повече износ към ЕС

етикети

Износът на България продъжава да се увеличава. За 11-те месеца на миналата година износът за Европейския съюз се е увеличил с 33,3% спрямо същия период на предходната година по данни от Националния статистически институт.

Основните търговски партньори на България са били Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия. Най-значително нарастване през тези месеци се отбелязва в износа за Малта, Дания и Португалия. Само през ноември 2011 г. износът за Евросъюза е нараснал почти с 30% % спрямо същия месец на 2010-а и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от Евросъюза за периода януари - ноември 2011 г. също се е увеличил с 20.7% Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Испания. За ноември 2011 г. вносът на България от страните - членки на общността, се увеличил с 13.9% на годишна база и надвишава 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с Европейския съюз за периода януари - ноември 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1.44 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 329.2 млн. лева.

Данните показват, че за 11 месеца са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст има в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", "Химични вещества и продукти" и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход". При вноса от общността най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", спад има в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".

Facebook коментари